Hlavní obsah

Jak využít mořskou sůl pro krásu

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci ze všech světových stran varují před solí. Proč? Je totiž vědecky prokázáno, že některé národy solí podstatně víc, než by měly. A to s sebou nese i jisté zdravotní obtíže. Jenomže stejně jako nám velké množství soli může uškodit, nám může i pomoci. A to například v kosmetice a v péči o pokožku celého těla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedním z hlavních rozdílů mezi mořskou a normální solí je obsah minerálních látek. Mořská sůl je jich plná, například hořčíku, vápníku, sodíku a draslíku. Proto ji používá spousta lidí místo té klasické, například při vaření. Zkuste ale mořskou sůl využít i pro svou krásu.

Maska a sprej na obličej

Sůl a med mají protizánětlivé vlastnosti, uklidňují citlivou pokožku a zmírňují její podráždění. Vyrovnávají mastnotu pleti a udržují hydrataci v těch vrstvách pokožky, kde je to nejvíce zapotřebí.

Smíchejte dvě lžičky mořské soli se čtyřmi lžičkami medu. Naneste rovnoměrně na čistou a suchou pleť obličeje a nechte působit maximálně 15 minut. Masku smyjte pomocí nahřáté jemné žínky tak, že ji položíte na 30 sekund na obličej a poté postupně a opatrně smyjete vlažnou vodou, radí womenshealthmag.com.

Sůl také může pomoci vyčistit póry a zničit bakterie, které se za celý den na obličeji stačily usadit. Ty mohou podněcovat tvorbu nepříjemného akné. Smíchejte lžičku mořské soli s litrem teplé vody a směs nalijte do rozprašovací lahvičky. Používejte denně pro hydrataci pleti.

Tělový peeling

Na co kupovat drahé peelingy, když si můžete vystačit s podomácku vyrobeným. A protože je sůl přírodním peelingem sama o sobě, přidejte ke čtvrtku hrnku mořské soli půl šálku olivového nebo kokosového oleje tak, aby vznikla hustá pasta. V případě potřeby přidejte pár kapek esenciálního oleje. Aplikujte ve sprše pomocí lufy nebo žínky a pokožku peelingem masírujte krouživými pohyby.

Omlazující scrub

Sůl změkčuje a obnovuje pokožku, aloe vera hydratuje a hojí, také obnovuje buňky. Levandule je zase přírodní antiseptikum a podporuje krevní oběh.

Na domácí scrub budete potřebovat: půl šálku soli, čtvrt šálku aloe, stejné množství oleje dle vlastního uvážení, jednu čajovou lžičku sušené levandule a 10 kapek esenciálního levandulového oleje. Z ingrediencí by měla vzejít hustá pasta. Pokud se vám zdá málo mazlavá, přidejte olej. Aplikujte stejně jako peeling, ve sprše nebo vaně.

Relaxační lázeň

Sůl absorbuje nečistoty, čistí póry, a obsah minerálních látek pomáhá obnovit ochrannou bariéru pokožky, čímž napomáhá její hydrataci. Hořčík, obsažený v mořské soli také snižuje zadržování vody v těle. Přidejte třetinu hrnku mořské soli do vany s teplou vodou a užijte si vyživující, relaxační koupel.

Na lupy: jednu až dvě lžičky mořské soli vmasírujte do vlhké vlasové pokožky, a to po dobu alespoň 10 minut. Poté umyjte obvyklými produkty.

Bělejší zuby: Smíchejte jednu lžičku soli a dvě čajové lžičky jedlé sody. Ve směsi namočte vlhký zubní kartáček a vyčistěte si zuby. Pokud je chuť soli příliš intenzivní, použijte trochu zubní pasty.

Na nehty a kůžičku: Přimíchejte jednu lžičku soli, lžičku jedlé sody a čajovou lžičku citrónové šťávy do hrnku teplé vody. Nehty nechte ponořené 10 minut a poté přeleštěte kartáčkem. Tato lázeň nehty čistí od zažloutnutí, změkčí nehtovou kůžičku a hydratuje konečky prstů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám