Hlavní obsah

Odpolední spánek zvyšuje výkonnost paměti

Odpolední „šlofík”, jak mu spousta lidí s oblibou říká, je možné při pracovním nasazení praktikovat snad jen o víkendech. Vědci ale přišli s tvrzením, že taková třičtvrtěhodina odpoledního spánku by mohla zásadně přispět k vyšší výkonnosti mozku.

Foto: Profimedia.cz

Odpolední spánek je pro činnost mozku velmi prospěšný, tvrdí německý profesor.

Článek

Odpolední zdřímnutí lidově zvané šlofík může mít na mozek téměř zázračný vliv. Podle německých neuropsychologů odpočinek v délce pětačtyřicet až šedesát minut zvýší výkonnost paměti pětkrát. To je obrovské zvýšení kognitivních funkcí, které mohou využít především studenti, vědci a další myslitelé, kteří potřebují znova nastartovat odpoledne či v podvečer.

„Dokonce i velmi krátké zdřímnutí v délce pětačtyřicet až šedesát minut vede k pětinásobnému zlepšení ve vybavování si informací z paměti. Kontrolní skupina, jejíž členové sledovali DVD, zatímco ostatní spali, měla výrazně horší výsledky při testech vybavování si párů slov. Výkonnost paměti účastníků experimentu, kteří si dopřáli pořádné zdřímnutí, byla stejně dobrá jako krátce po naučení se slovům,“ tvrdí autor výzkumu profesor Axel Mecklinger ze Sárské univerzity v Saarbrückenu.

Podle německých autorů působí krátké zdřímnutí blahodárně na část mozku zvanou hippokampus, v němž dochází právě k převodu informací z krátkodobé paměti do dlouhodobé.

„Krátké zdřímnutí v kanceláři či škole může být dost významným činitelem zlepšení procesu učení. Ať už se lidé učí v jakémkoli prostředí, všude tam bychom jim měli dopřát možnost si zdřímnout, protože to má výrazně pozitivní vliv na jejich schopnost učení a pamatování,“ tvrdí profesor Mecklinger podle britského deníku The Express.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám