Hlavní obsah

Pálivé chilli pomáhá s hubnutím

Milovníci chilli věří, že jim jejich ostré papričky pomáhají ke štíhlé linii. Indové, Thajci a další národy také extrémně pálivým jídlem svou štíhlost vysvětlují. Za pravdu jim ale dnes dávají i západní vědci, kteří si tato tvrzení museli nejdříve ověřit.

Foto: Profimedia.cz

Pálivé chilli obsahuje kapsaicin.

Článek

Další rozsáhlý americký výzkum potvrzuje, že pravidelná konzumace vyšší dávek kapsaicinu skutečně urychluje metabolismus – spalování – a pomáhá hubnout.

Kapsaicin podle vědců z University of Wyoming aktivuje v celém těle receptory, které zahajují proces spalování energie. Tyto receptory se nacházejí v bílém a hnědém tuku. Právě bílý tuk, který se ukládá na břiše, bocích a zadku, je považován za tuk nedobrý a pro zdraví zhoubný.

„Kapsaicin dokáže stimulovat receptor zvaný potenciální vaniloidní 1 (TRPV1) receptor. Jeho aktivací je potlačována obezita související s vyšším příjmem tučné stravy,“ tvrdí autoři výzkumu.

Pravidelný přísun kapsaicinu vede k tomu, že se buňky bílého tuku začnou chovat jako buňky hnědého tuku, které tvoří energii – začnou spalovat svůj obsah.

„Výrazně se tím zvýší metabolická aktivita a výdej energie,“ tvrdí doktor Vivek Krishnan z University of Wyoming.

Kapsaicin má také protirakovinné účinky a snižuje riziko onemocnění diabetem a chorobami srdce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám