Hlavní obsah

Ženy s roztroušenou sklerózou se těhotenství bát nemusí

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roztroušená skleróza, onemocnění postihující centrální nervový systém, překvapí pacienty nečekaně, a to nejčastěji mladé ženy okolo třicítky. V České republice se s roztroušenou sklerózou (RS) potýká zhruba dvanáct tisíc žen. Je pro ně vůbec vhodné založit rodinu?

Foto: Profimedia.cz

Ženy, diagnostikované s roztroušenou sklerózou, by podle lékařů měly založení rodiny naplánovat.

Článek

„Diagnózu jsem se dozvěděla v roce 2009, a ačkoliv jsem tehdy o nemoci nic nevěděla, hodně mi pomohl můj partner, který mě podporoval a podporuje stále. Při prvním těhotenství jsem riziko přenosu RS na plod řešila s lékařkou, ale dnes, kdy čekáme druhé dítě, vím, že je riziko minimální, a proto se nebojím,” říká šestatřicetiletá grafička Klára Krouzová.

Ještě v roce 2004 lékaři ženám s roztroušenou sklerózou těhotenství neschvalovali, a často doporučovali umělé přerušení těhotenství, dnes je tomu úplně jinak. „Pacientkám zásadně těhotenství nezakazujeme, naprostá většina žen s RS projde graviditou bez komplikací. Jen minimum žen má takový průběh onemocnění, že pro ně není gravidita vhodná,“ říká doc. MUDr. Dana Horáková, PhD. z Centra pro demyelinizační onemocnění 1. Lékařské fakulty UK a VFN Praha.

Diagnóza před porodem

To, že má roztroušenou sklerózu, zjistila čtyřiadvacetiletá Jana Hodinová až před porodem. „Oproti jiným maminkám se znevýhodněná necítím. RS se projevuje atakami a od těch mám již řadu měsíců pokoj. Holčička je naše vysněné dítě a klidně bych šla i do dalšího těhotenství.” Dále dodává, že péči o miminko i domácnost zvládá skvěle a nepociťuje žádné problémy spojené s RS.

Těhotenství pacientkám s roztroušenou sklerózou v naprosté většině prospívá, většina z nich tvrdí, že se cítí skvěle a mnoho z nich říká, že by nejraději byly těhotné pořád. V těhotenství totiž musí tělo matky tolerovat „cizí genetický materiál” (plod), tím pádem dochází k imunotoleranci. „Kdybychom znali mechanismy, které tuto imunotoleranci působí, mohli bychom je využít v léčbě. Bohužel to tak zatím není,” dodává Dana Horáková.

„V těhotenství se cítím výborně, nemám ataky, maximálně jsem si prošla běžnými těhotenskými nevolnosti. Pravdou ale je, že se více hlídám, nepřetěžuji se a dostatečně odpočítám,” říká Klára Krouzová.

V ČR se s RS potýká odhadem na 17 tisíc pacientů, 2/3 přitom tvoří ženy. Drtivé většině se nemoc prokáže kolem 20. až 30. roku.

Těhotenství by mělo být plánované

Ačkoliv lékaři těhotenství s RS ženám nevymlouvají, přiklánějí se k názoru, že je v tomto případě vhodné, aby žena založení rodiny plánovala a nezůstala s novorozeným miminkem sama. Rizikové období představuje šestinedělí a následně i prvních šest měsíců po porodu. V tomto případě je na ženu vyvíjena velká fyzická i psychická zátěž, což může v případě, že zůstane na dítě sama, vyvolat destabilizaci choroby. „To, že se riziko atak zvyšuje, neznamená, že každá matka ataku prodělá,” doplňuje Horáková.

Riziko, že by matka či otec s RS přenesli nemoc na dítě, je podle genetiků 18 – 24 %, tedy pouze mírně zvýšené ve srovnání se zdravou populací a rozhodně není podle lékařů důvodem pro to, aby se páry založení rodiny vyhýbaly nebo měly obavy. „V případě RS dnes již jednoznačně víme, že pacienti a jejich děti by neměly kouřit a měly by od dětství dostávat zvýšený přísun vitamínu D,“ řekla Olga Zapletalová, která se specializuje na léčbu roztroušené sklerózy ve Fakultní nemocnici Ostrava

Reklama

Výběr článků

Načítám