Hlavní obsah

Nástrahy podzimu, které dávají imunitnímu systému zabrat

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim všeobecně nepatří mezi příliš oblíbená období. Nejenže se pomalu krátí den a dříve se stmívá, klesají i teploty. Léto je definitivně minulostí a zima, kdy si milovníci zimních sportů mohou užívat své oblíbené činnosti, ještě nenastala. Méně odolné jedince navíc mohou v tomto období trápit častá nachlazení.

Foto: Profimedia.cz

Ranní teploty už povážlivě klesají, zatímco odpolední jsou ještě příjemné. To je podzim.

Článek

Z hlediska největšího náporu na imunitní systém bývá nejrizikovějším obdobím zima. Teploty klesají pod nulu, časté přecházení z přehřátých prostor do zimy a naopak dává tělu dost zabrat.

Ani podzim na tom ale není zrovna nejlépe. Mnohé citlivější jedince a jejich imunitní systém ohrožuje hned několik věcí, kvůli kterým mohou být v podzimním období častěji nemocní než například v létě.

Přehled několika nejzáludnějších důvodů, proč bývají někteří lidé na podzim častěji nemocní, přinesl server Women’s health magazine.

Návrat do školy

V letním období jistě nikdo nebývá zcela izolovaný od ostatních lidí, i tak ale mnozí jedinci nebývají příliš nemocní. Zato po prázdninách, kdy se děti vracejí do škol, kanceláře a úřady se zaplní lidmi, to najednou vypadá, jako by si každé nachlazení, rýma či nemoc vybíraly zrovna vás.

Důvod je jednoduchý. „Společné prostory, jako jsou školy, kanceláře a úřady, jsou živnou půdou pro různé bakterie a viry. Jejich kombinace pak způsobují nejčastější zdravotní potíže – onemocnění dýchacích cest,” uvedl lékař Kevin R. Campbell.

Mnohem častější je pak onemocnění nejen dětí, ale i jejich rodičů, kteří nejen v zaměstnání, ale i při vyzvedávání potomků ze školy přicházejí do styku s viry ve svém nejbližším okolí.

Méně spánku 

S koncem prázdnin a letních dovolených se životy lidí vracejí do zajetých kolejí. To znamená vstávání do školy a práce, dohánění restů z prázdnin atd. Není tak ničím výjimečným, že spánek je tím, co mnozí šidí, jen aby vše potřebné dokázali stihnout.

„Je prokázáno, že při delší absenci spánku není imunitní systém člověka schopen se v dostatečné míře poprat s viry a bakteriemi, které ho ohrožují,” uvedl Campbell.

Podzimní alergeny

Podzimní období je také náporem na imunitní systém alergiků. „Existují mnohé druhy pylů a prachů ve vzduchu, které se mění specificky podle ročního období,” vysvětlil lékař.

Mezi časté alergeny patří pyly různých plevelnatých rostlin, ale také celá řada plísní.

Zkracující se dny

Podzim je typickým obdobím, kdy se začíná dříve stmívat. Není tak ničím neobvyklým, že stále více lidí nejen ráno odjíždí do práce za tmy, ale za tmy se domů i vrací. Citlivější jedinci to nemusí dobře snášet.

Nálada bývá obvykle ovlivňována množstvím slunečního světla, kterému jsme vystavováni. I proto se na podzim začíná zvyšovat počet lidí, kteří trpí depresemi, případně sezónní afektivní poruchou.

Záludné teploty 

Asi největší záludností podzimu bývá počasí. Ranní teploty už povážlivě klesají, zatímco odpolední jsou ještě příjemné. Není tak jednoduché obléci se přijatelně, aby člověk ráno nemrzl, a odpoledne se zase nepotil.

I při vhodném oblékání ale může právě kvůli znatelnějším a pocitově výraznějším výkyvům počasí docházet k řadě onemocnění, nejčastěji to bývá zhoršení astmatu a nadměrný výskyt respiračních onemocnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám