Hlavní obsah

Všechny diety jsou si podobné. A úspěšné, když u nich vydržíte

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Držení diet je součástí života mnohých lidí. Zatímco jedni vsází na hubnutí podle krevních skupin, jiní omezují různé druhy potravin, další se zaměřují na specifické ovoce či zeleninu. Kterou z diet si ale vybrat, aby opravdu fungovala? Je to prý vcelku jedno, všechny totiž i přes svou odlišnost vyjdou nastejno. Jde jen o to, jak přesně a jak dlouho budete schopni držet se plánu, který si sami vyberete. Správný výběr je tak odrazovým bodem celého úspěchu

Foto: Profimedia.cz

Různé ženy, různé diety. To jediné, na čem opravdu záleží, je vydržet. Pak už je docela jedno, jakým způsobem budete hubnout.

Článek

Kanadští odborníci přišli nedávno s tvrzením, že je vlastně jedno, jakou dietu si vyberete, pokud budete chtít něco zhubnout. Prostě zvolte tu, která je pro vás nejpřijatelnější.

U té je totiž největší pravděpodobnost, že u ní i nejdéle vydržíte. A vydržet s hubnutím je to jediné a nejdůležitější, v čem je potřeba vytrvat. Samotný postup, jak toho docílit, už není podstatný, uvádí studie publikovaná v časopise Journal of American Medical Association.

Odborníci na obezitu v ní tvrdí, že všechny dosud prezentované dietní postupy snižují kalorie v základním měřítku na velmi podobném principu. K získání podkladů pro svá aktuální tvrzení analyzovali data ze 48 samostatných studií týkajících se různých diet.

Různé postupy, jeden výsledek

Odborníci z McMaster University v Ontariu a Hospital for Sick Children Research Institute v Torontu analyzovali v rámci svého výzkumu data a hubnoucí postupy celkem od 7286 lidí s nadváhou, kteří nějakým způsobem chtěli zhubnout. Ti dle svého vlastního rozhodnutí hubli celkem podle deseti odlišných dietních programů po dobu téměř jednoho roku.

V celkovém průměru všichni zhubli téměř osm kilogramů. Někteří v rozmezí celého roku, jiní například už za polovinu času, po zbytek období už se jim ale dál zhubnout nepodařilo.

„Rozdíly shozených kilogramů byly mezi dietami v celkovém porovnání natolik malé, že dle našeho názoru není pro lidi důležité, jak toho dosáhli. Naše zjištění by tak mohla být určitým uklidněním pro lékaře i veřejnost, jelikož není potřeba se zaměřovat na jednu specifickou formu hubnutí. Ukázalo se, že lidé si mohou jednoduše vybrat druh, který jim bude nejpříjemnější z hlediska dodržení, a ten pak bude mít i největší šanci na úspěch,” citoval z výsledné zprávy server BBC.

Stejné kalorie, stejná omezení

Susan Jebbová z Oxfordské univerzity, vládní poradce v otázkách obezity, také poukázala na další poznatek. Spojovacím článkem všech názvem i složením odlišných diet je zjištění, že téměř všechny obhajují snižování příjmu kalorií na hodnotu kolem 1500 za den. Dále pak mají společné striktní držení se daných pravidel a vyhýbání se sušenkám, koláčům, čokoládě a sladkostem všeobecně.

„Hlavní problém hubnutí byl a bude v dodržování. Jde jen a jen o to, jak přesně a jak dlouho budete schopni držet se plánu, který si sami vyberete. Správný výběr je tak odrazovým bodem celého úspěchu,” uzavřela váhová poradkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Vhodná snídaně může pomoci s hubnutím

Hubnutí a diety hýbou světem. V zimě shazujeme vánoční kila, v létě se snažíme ubrat na váze kvůli plavkám. Redukujeme jídlo, pijeme různé koktejly, zkoušíme...

Výběr článků

Načítám