Hlavní obsah

Obyčejnou neperlivou vodu pije pouze polovina školáků

Novinky, das

Lidé stále ve větší míře podceňují důležitost dodržování pitného režimu. Neuvědomují si, že nedostatkem tekutin nezatěžují jen ledviny, ale v podstatě celý organismus, včetně srdce i mozku. Stejně tak bagatelizují rady odborníků, že pro lidské tělo je nejlepší čistá neperlivá voda, jako i další neslazené nápoje, což se ukázalo i v průzkumu značky Albert, podle kterého až polovina dětí preferuje slazené nápoje.

Foto: Profimedia.cz

Školáci by měli denně vypít asi dva litry tekutin.

Článek

Školáci by přitom měli denně vypít asi dva litry tekutin a nejlépe obyčejné čisté vody. Z průzkumu ale jasně vyplynulo, že u většiny z nich nepřesahuje denní příjem ani jeden litr tekutin, a dokonce u pětiny z nich ani půl litru denně.  To je samozřejmě špatně především v teplém počasí anebo u dětí, které hodně sportují.

Místo čisté vody děti nejčastěji preferují ochucenou vodu, denně nebo několikrát týdně ji pije přes 70 % z nich a posléze slazené sycené nápoje, které si denně dopřává téměř 5 % dětí a 17,8 % z nich je pije i několikrát týdně.

„Je to velký problém dnešní doby,“ říká doktorka Rima Himelstein, pediatrička a odbornice na dospívající mládež. „Mám spousty dospívajících pacientů, kteří říkají, že nepijí čistou vodu. Prý ji nemají rádi. Nepamatuji si, že bych to slyšela před pěti nebo deseti lety."

Čistá voda nejzdravější

Čistá voda by měla být naprostý základ správného pitného režimu. „Jeho součástí mohou být u dětí i minerální vody s nízkou koncentrací minerálních látek. Obyčejnou vodu je také možné míchat se stoprocentními čerstvými džusy, čerstvě vymačkanou ovocnou šťávou nebo přírodními sirupy, avšak v takové míře, aby nápoj nebyl příliš sladký,” doporučuje RNDr. Pavel Suchánek, výživový poradce Zdravé 5.

„Limonády, které obsahují více než 2,5 % cukru, mohou zatěžovat dětský žaludek. Cukr zpomaluje vstřebávání vody a odebírá tělu tekutinu pro své zpracování,” dodává odborník.

Výjimku tvoří pouze pitný režim během sportovní aktivity. Zde jsou cukry zdrojem potřebné energie.

Nevhodné jsou i nápoje plné konzervačních látek, umělých barviv a některých umělých sladidel.

Podle Suchánka jsou pro děti vhodné i čaje bez kofeinu. Jak potvrdil průzkum tak je děti pijí spíše výjimečně, zvlášť jsou-li neslazené.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám