Hlavní obsah

Jarní paprsky jsou pro pleť nebezpečnější než ty letní

Novinky, ema

Přestože se po dlouhém období bez slunce může zdát, že jsou jarní paprsky pro zdraví a ty letní pro krásu, opak je pravdou. Málokdo odolá prvnímu jarnímu slunci, kterému ale vystavujeme nechráněnou pleť. A to nás pak může stát zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Jarní slunce může být zrádnější, než se zdá.

Článek

Počasí nám letos relativně brzy dopřává pěkné a slunečné počasí. Všechny rády konečně nastavíme tvář hřejivým paprskům, které nám dokážou dodat energii i dobrou náladu. V tomto období bychom ale neměly zapomínat na naši pleť, která je ještě po zimě dehydrovaná a velmi citlivá. Ačkoli víme, že opalování není pro naši pleť zdravé a způsobuje stárnutí, prvním paprskům málokdy odoláme, protože si myslíme, že slunce ještě není tak silné.

Jarní paprsky podceňujeme

„Nebezpečí jarního slunečního záření spočívá v tom, že jej lidé často velmi podceňují. Pocitově se může zdát, že slunce nemá takovou sílu jako v létě, ale opak je pravdou. Snadno může dojít ke vzniku spálenin, zbytečnému stárnutí kůže, nebo dokonce ke zvýšenému riziku vzniku rakoviny kůže,” upozorňuje dermatoložka MUDr. Helena Reisingerová z Mediestetik.

Při pobytu na slunci by tedy měli lidé používat jak pokrývky hlavy nebo sluneční brýle, tak samozřejmě krémy s ochranným faktorem. A protože máme tendence jarní paprsky podceňovat, vystavujeme se tak vyššímu nebezpečí než v létě.

„Jarní slunce je velmi nebezpečné, jelikož je hodně intenzivní, dokonce intenzivnější než v létě, a naše pokožka není po zimě na sluneční záření zvyklá,“ potvrzuje dermatoložka Petra Petrovská a dodává: „Na jaře bychom určitě neměli zapomínat pokožku chránit vysokými faktory. Záleží na individuálním fototypu, ale nemusíte se bát ani faktorů 20 a více.”

Foto: Archiv firem

BB krém k dostání ve dvou odstínech. Pleť rozjasňuje, hydratuje, zjemňuje a obsahuje ochranný faktor SPF 25, Vichy 550 Kč/40 ml. Hydratační BB krém s hydratační péčí, lehkým make-upem a nízkou sluneční ochranou SPF 10, Nivea 200 Kč/50ml.

Foto: Archiv firem

Panthenol sprej na péči o pokožku po vystavení slunci, Trioderm 350 Kč/200ml. Voděodolný pleťový krém na opalování s tyčinkou na rty SPF 30, Dermacol. Zmeňující olej na opalováníodolný vůči vodě a potu se SPF 30, Yves Rocher 580 Kč 150 ml.

S tím souhlasí i doktorka Monika Kavková z Kliniky Yes Visage: „I přestože na jaře ještě nejsou teploty tak vysoké, je sluníčko zrádnější než v létě. Doporučuji tak i nyní při slunečných dnech používat krémy s UV faktorem a při delším pobytu na sluníčku raději v průběhu dne vrstvu krému obnovit.”

I přes krémy se můžeme opálit

Tvrzení, že se přes vysoké faktory neopálíte, není pravdivé. Neexistuje totiž 100% fotoprotekce, a tudíž se i přes vysoké faktory opálíte, jen to bude trvat o něco déle, kůže se nespálí a i pro pokožku je tato varianta daleko zdravější. ”Vyšší faktory navíc zpomalují předčasné stárnutí pokožky, které způsobují UVA sluneční paprsky,“ doporučuje Petrovská.

„Ohledně opalovacího faktoru je dobré poradit se s dermatologem, který podle vašeho fototypu doporučí, jaký přípravek je pro vás nejvhodnější. Stejně vám mohou pomoci i v lékárně, kde se vám dostane odbornější rady než v drogerii,“ dodává odbornice. Především děti by se měly chránit před nadměrným sluněním, jelikož jejich pokožka je slabší a citlivější než u dospělých.

Foto: Archiv firem

Mléko na opalování pro citlivou kůži, SPF 30, La Roche Posay 570 Kč/300ml. Krém podporující přirozené opálení se SPF 50, vhodný na krk a dekolt, Bioderma, 479 Kč/40ml.

Pozor na melanom

Sluneční záření však neobsahuje pouze UVA paprsky, které způsobují stárnutí pokožky, ale také UVB záření, které dokáže pokožku nepříjemně popálit. Nebezpečné je především jednorázové spálení pokožky.

Každé spálení pokožce vadí. Následky se neprojeví hned, ale teprve po několika letech, kdy může dojít až ke vzniku melanomu. Proto se snažte takovému stavu příště vyvarovat. Pokud už ale ke spálení dojde, ošetřete pokožku chladivými a ošetřujícími prostředky, ideálně s obsahem panthenolu. Dobré je také vypít hodně vody, případně je možné použít jednorázově Aspirin. Pokožku byste měli dobře hydratovat po každém slunění, jelikož to ji velmi vysušuje. Nezapomínejte tedy na péči po opalování a dostatek tekutin. To platí jak na jaře, tak i v létě.

Foto: Archiv firem

Gel po opalování proti sluneční alergii, Eucerin 344 Kč. Opalovací sprej s bambuckým máslem a vitaminem E, Trioderm 350 Kč/200ml.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám