Hlavní obsah

Meningokok ji připravil o obě nohy, dnes chodí a lyžuje na protézách

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhrála nad těžkou nemocí, překonala sama sebe. Taková je dnes 42letá Andrea Brzobohatá, Brňanka, které lékaři museli po prodělaném meningokokovém onemocnění amputovat obě nohy. Andrea chodí, jezdí na eskalátoru, v Peci pod Sněžkou sjíždí sjezdovku Zahrádky. Pracuje ve Sdružení proti meningitidě, které spustilo nový web.

Foto: Jan Trojan, Právo

Andrea Brzobohatá v kinosále brněnské nemocnice. Na protézách také dobře lyžuje.

Článek

Jeho smyslem je informovat podobně postižené pacienty, posilovat jejich psychiku, komunikovat, pomáhat. „Naším cílem je dostat do povědomí lidí nutnost prevence, měli by se nechat očkovat. Budeme se snažit, aby se očkování stalo povinným, ale víme, že je to běh na dlouhou trať,“ řekla Právu Brzobohatá.

Sama onemocněla náhle, jak je u této nemoci obvyklé, v roce 2010 při rodinné návštěvě Krkonoš. „Udělalo se mi špatně, osádka sanitky mě považovala za podnapilou, nejednala se mnou dobře,“ vzpomínala Andrea v úterý před novináři ve Fakultní nemocnici Brno (FNB), kam ji tehdy přivezli po kratších pobytech ve Vrchlabí a Hradci Králové. „Kdybych byla informovaná o očkování a vůbec o tom, jak se tato nemoc projevuje, nemusela bych takto dopadnout,“ uvádí na novém webu.

S vydatnou pomocí fyzioterapeutky a dnes už kamarádky Hany Kohoutkové z pražské Nemocnice Malvazinky se naučila chodit na bionických protézách, které umožňují i chůzi ze schodů. „Andrea si myslela, že už nebude chodit. Ale měla chuť do života a měla motivaci ve svých dětech, tehdy 17leté dceři a rok a půl starém synovi,“ říká Kohoutková a líčí, jak učila Andreu chodit zpříma mezi bradly, jak cvičily statiku, chůzi s francouzskými berlemi, chůzi v davu lidí apod.

„Pacienty bez chuti do života nenaučím chodit nikdy,“ přiznává fyzioterapeutka a dodává, že výuka chůze lidí s nožními protézami je u nás v plenkách.

Nízká proočkovanost

Přednostka Kliniky dětských infekčních nemocí FNB Lenka Krbková Právu potvrdila, že proočkovanost proti meningitidě je v Česku velmi nízká. „Proto my, dětští lékaři, apelujeme na rodiče, aby nechali děti očkovat – po skončení základního povinného očkování. I dospělý se může nechat očkovat,“ říká přednostka a dodává, že zdravotní pojišťovny očkování proti meningitidě zatím plně nehradí, některé jen částečně. Proti čtyřem nejrozšířenějším skupinám meningokoků se nyní používá kombinovaná očkovací látka, od dubna již budou lékaři mít novou samostatnou očkovací látku i proti páté skupině meningokoků.

Jak uvedl přednosta Kliniky infekčních chorob FNB Petr Husa, nejohroženější skupinu představují děti do čtyř let věku a dospívající od 15 do 19 let, ale onemocnění může propuknout v jakémkoli věku, je to i případ Andrey.

Nejnebezpečnější bývá meningokoková sepse, kdy se meningokok dostává do krve a v průběhu několika hodin způsobuje kaskádu život ohrožujících pochodů.

Andrea Brzobohatá spoluzaložila také sdružení No foot no stress, které informuje a sdružuje podobně postižené. „Za pár týdnů se chystáme na lyže do Pece pod Sněžkou, pokud bude sníh,“ usmívá se Andrea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám