Hlavní obsah

Zdravá snídaně je věda

Novinky, bok

Tvrzení, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, jistě slyšeli všichni. Někteří to přecházejí bez povšimnutí, jiní se tím naopak řídí a poctivě každý den ráno snídají. Ne každý ale jí podle odborníků tak, aby to bylo skutečně zdraví prospěšné.

Foto: Profimedia.cz

Správná snídaně by měla být nejen vydatná, ale především zdravá.

Článek

Vedle dostatečného pohybu je důležitou součástí úspěšného hubnutí (případně udržení stávající váhy) i správné stravování. V tomto ohledu je základním pravidlem naučit se snídat. Odborníci k tomu dodávají – snídat správně.

Základní body, které by měla ideální a zdraví prospěšná snídaně splňovat, přinesl server Health.

Načasování hraje roli

Jak již mnohé studie doložily, bohatá snídaně správně nastartuje metabolismus. Je však prospěšná i díky průběžnému dodávání energie a živin tělu, čímž bude později během dne méně hrozit, že se v „záchvatu“ hladu přejíte.

Aby byl přínos pro tělo co největší, doporučují odborníci snídat co nejdříve po probuzení – maximálně pak do jedné hodiny. Oběd by pak měl následovat zhruba 4,5 hodiny po snídani.

Správné složení

Aby byla snídaně vydatná a prospěšná, je dobré ji doplnit o správné potraviny, jiným se naopak zcela vyhnout. Vhodné jsou ty bohaté na vlákninu, např. jogurt s müsli a ovocem, vaječná omeleta, vločky, celozrnné pečivo, cereálie s mlékem atd., naopak vyhnout bychom se měli nadměrnému přísunu cukru a sladkého pečiva.

Pozor na porce 

Vydatná snídaně je potřebná, aby nás zasytila, ale ani v tomto případě se nemá nic přehánět. Je tedy vhodné regulovat i množství.

U pečiva se doporučuje jeden kousek, u vloček či cereálií menší miska, ovoce jeden kus, ovocný džus menší sklenice, mléko a jogurt jedno menší balení nebo sklenička.

Počet kalorií

Je také vhodné hlídat si počet kalorií, které tělu díky snídani dodáváme. Zatímco s ovesnými vločkami nebo ovocným jogurtem a nějakým přidaným ovocem a pitím dodáme tělu něco kolem 300 kalorií, míchaná vajíčka se slaninou nebo omeleta s toustem se bez problému mohou vyšplhat na 500–600 kalorií.

Reklama

Související témata:

Související články

Jednoduché rady, jak nepřibývat na váze

Otázka ideální hmotnosti trápí kdekoho. Mnozí lidé stále hledají zaručené návody na to, jak zhubnout, případně si svoji aktuální váhu udržet. Vedle zdravého...

Výběr článků

Načítám