Hlavní obsah

Spánkové rozdíly napříč kulturami: kde spí lidé nazí a kdo odpočívá nejvíc

Novinky, bok

Spánek je důležitou součástí života každého člověka, bez rozdílu. Kde ale odlišnosti vidět můžeme, jsou konkrétní spánkové návyky a zvyklosti. Zatímco v některých kulturách se moc neřeší výměna povlečení, jinde si potrpí nejen na častou obměnu, ale i odpočívání jako takové. Jsou i národy, které si zakládají na spaní bez nočního úboru.

Foto: Profimedia.cz

Co národ, to jiné zvyklosti. Třeba i v pravidelném stlaní postele.

Článek

Každá kultura má své zvyklosti a návyky, které ji odlišují od jiných. Ať už jde o jídlo, náboženství, tradice. Mezi situace, podle kterých můžeme rozeznávat lidské zvyklosti dle jejich lokality, patří i spánek a jeho styl.

Odlišnosti se dají najít nejen v tom, jak dlouho a kvalitně lidé spí, ale i v tom, jakým způsobem ke spánku přistupují či jak se starají o kvalitu své „intimní” místnosti, uvádí list Daily Mail.

Americká národní nadace pro spánek se rozhodla na dané téma provést rozsáhlý průzkum, který měl odhalit konkrétní specifika v různých zemích. Anketa týkající se ložnic se prováděla konkrétně mezi 1500 respondenty (25 - 55 let) v USA, Kanadě, Mexiku, Velké Británii, Německu a Japonsku. I když Českou republiku konkrétně netradiční průzkum nezahrnul, s některými výsledky se můžeme možná snadno ztotožnit.

Někdo pravidelně větrá, jiný spí nahý

Mnozí lidé s nahotou v ložnici nemají problém, kupodivu ani občas prudérní Britové. Celá třetina z nich podle průzkumu spí nahá pravidelně. Němci zase podle zjištění důsledně dbají na dostatek vzduchu v ložnici a pravidelně větrají. Oproti tomu Američané na množství čerstvého vzduchu při spánku tolik nelpí.

Vcelku zajímavě vycházejí data ze srovnání průměrné doby spánku. Ve všech testovaných zemích je rozdíl maximálně půlhodina. Celkový rozsah je pak cca 6,5 - 7 hodin a několik málo minut.

Poměrně stejně vycházejí i údaje o vyhovujícím počtu polštářů, které jednotlivci potřebují k pohodlnému spánku. V pěti z šesti zemí jsou oblíbené dva polštáře, pouze Japonci si vystačí s jedním.

Stlaní postele a povlečení

Větší rozdíly pak vynikají z hygienického a estetického hlediska. Například co se týče stlaní postele. Nejpečlivější jsou v tomto ohledu Mexičané, 82 % z nich stele pravidelně každý den. Následují je Britové s 80 % a Němci se 79 %, v průměru jsou pak Američané a Kanaďané shodně s cca 66 %. Nejméně pečliví jsou kupodivu Japonci, u kterých pravidelnému stlaní postele přikládá důležitost jen 44 % populace.

Viditelné rozdíly jsou i v četnosti měnění použitého povlečení. Nejčistotnější jsou opět Mexičané, 81 % převléká minimálně jednou týdně. Následují je Britové (68 %), Američané (62 %) a Kanaďané (61 %).

S větším rozdílem je pak sledují Japonci (40 %) a na poslední příčce z uvedených zemí končí Němci, u kterých pouhých 22 % respondentů mění povlečení minimálně jednou týdně.

Co se týče spánku jako takového, vesměs jsou obyvatelé všech uvedených zemí spokojeni s průměrnou dobou svého odpočinku. Američané si ale přesto dopřávají poměrně pravidelně nějaké to schrupnutí během dne navíc, když jim náhodou stanovený čas v noci nevystačí.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si zajistit klidné usínání

Máte problémy se spánkem? Nemůžete usnout, i když jste po celém dni vyčerpaní? Nebo se naopak vzbudíte brzy ráno a už nemůžete dál spát? Podobnými problémy...

Nedostatek spánku oslabuje imunitu

Podle nového britského průzkumu může dlouhodobý nedostatek spánku velice negativně ovlivnit zdraví člověka a jeho tělesné funkce. Problém může nastat zejména...

Když za problémy v rodině může spánek

Problémy ve vztahu s rodiči, potíže s komunikací s nejbližším okolím, ukončení školní docházky výměnou za návštěvy nočních podniků. Za tím vším může stát jeden...

Výběr článků

Načítám