Hlavní obsah

Před úpravou prsů je nutné mamografické vyšetření

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po krásném poprsí touží mnoho žen. Plastičtí chirurgové řeší tisíce žádostí na zvětšení, modelaci, ale i zmenšení prsů. Před každým takovým zákrokem by však žena měla projít preventivním mamologickým vyšetřením, které může odhalit závažný nález v prsu. Zjištění karcinomu či jeho rizika, není bohužel ničím ojedinělým.

Foto: Profimedia.cz

Screeningem prsu se prokáže nádor v nehmatném stadiu u pěti a více žen z 1000 vyšetřovaných.

Článek

Podle výsledků celorepublikových statistik roste výskyt zhoubného nádoru s věkem a zvyšuje se především po 45. roce věku. Přesto i u mladší generace (cca 20 – 40 let), která tvoří většinu zájemkyň o plastickou úpravu poprsí, rozhodně nejde o ojedinělé případy. A hlavním cílem preventivního předoperačního vyšetření je tyto pacientky odhalit.

Sonografistka Eva Hledíková říká, že výsledky screeningových programů v oblasti onemocnění prsou jsou opravdu velmi zásadní. „Screeningem prsu se prokáže nádor v nehmatném stadiu ve více než 5 promile, tedy u pěti a více žen z 1000 vyšetřovaných. Některá pracoviště uvádí dokonce výskyt u 11 žen z 1000,“ cituje statistiky lékařka.

Své o tom ví 38letá Iveta, která se chystala na zvětšení svých prsou silikonovými implantáty. Tři týdny před plánovanou operací se lékařce příliš nepozdával nález na preventivní sonografii a následné mamografické snímky jen potvrdily špatnou diagnózu - rakovinu levého prsu. Místo estetické operace se tak Iveta urychleně podrobila onkologické léčbě. Podle lékařů vlastně měla štěstí, protože díky screeningovému vyšetření prsů byl nádor objeven velmi brzy, prs bylo možné navzdory nezbytné operaci z velké části zachovat a šance na úplné uzdravení je vysoká.

Riziková skupina pacientek

Vyšetření mamologem je ovšem důležité i pro vytipování tzv. rizikové skupiny žen, u které je pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu vysoká (až 80 %).

„Pokud se prokáže poškozený gen BRCA1 nebo BRCA2 – tak jako to bylo například u herečky Angeliny Jolie, vysoká rodinná zátěž anebo i jiný vzácný dědičný syndrom, není těmto pacientkám plastika prsu s implantátem vůbec doporučena. Místo toho se podrobí pravidelnému monitoringu anebo se přikloní k opačnému zákroku - preventivnímu odstranění prsních žláz (profylaktická mastektomie) s možností okamžitého vložení implantátů,“ konstatuje vedoucí lékař Perfect Clinic Roman Kufa.

Podle mamoložky Renáty Kalajové tuto skupinu žen vytipují lékaři podle anamnézy, zejména byl-li v rodině pacientky zaznamenán častější výskyt karcinomu. Také výrazně vyšší riziko (až 4 – 5x větší oproti běžné populaci) mají ženy po odstranění benigního nádoru, v jehož důsledku dojde k atypickému chování buněk v této oblasti a ony se dělí rychleji než by měly. A konečně rizikovým faktorem je i vyšší věk ženy, konkrétně nejčastěji se karcinom vyskytuje mezi 55. a 70. rokem věku.

Vyšetření není povinné

„Mamologické vyšetření není povinné, ale s ohledem na vyloučení rizik a jistotu klienta i operatéra je velmi žádoucí,“ říká Kufa. Zatímco pro ženy nad 45 je vhodné volit v rámci prevence spíše mamografii (rentgenové vyšetření), pro ženy mladší, kdy je větší podíl žlázy v prsu, má větší výpovědní hodnotu sonografické vyšetřování.

Pravidelné vyšetření doporučují lékaři ženám také po plastické operaci. Kromě objevení zhoubného či nezhoubného onemocnění v těchto případech kontrolují lékaři také uložení implantátu, jeho stav a tvorbu kapsuly kolem něj.

Reklama

Související články

Zajímavosti o ženském poprsí

Ženská ňadra jsou symbolem smyslnosti, který dodává každé nositelce specifickou osobitost a také přitažlivost pro opačné pohlaví. Jsou také nezbytnou součástí...

Výběr článků

Načítám