Hlavní obsah

Jak se opálit, ale nespálit

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před námi je čas prázdnin a dovolených, který s sebou snad přinese i hezké slunečné počasí. A ať již volný čas budeme trávit u moře, na horách či na zahradě chalupy, měli bychom dávat pozor na sluneční záření.

Článek

Když se budeme chtít na první přímý kontakt se sluníčkem připravit, budou pro nás dobrým vodítkem čtyř následující rady.

1. Jíst hodně vitamínů – především vitamín E a C zmírňuje negativní dopad ultrafialového záření na kůži, doporučuje se také užívání beta-karotenu. Doplňky stravy je nutné užívat alespoň 3 – 4 týdny před létem či plánovanou dovolenou.

2. Opalovat se postupně – pokud jste se letos ještě neopalovali, postačí několik málo minut na slunci – zpočátku se ovšem vyhněte přímému slunečnímu záření.

3. Natírat se včas – opalovací krémy nepůsobí okamžitě, proto je ideální aplikovat je přibližně půl hodiny před tím, než vystavíte pokožku přímému slunci.

4. Používat opalovací prostředek s UV faktorem – nejlepší ochranu vám dodá ten nejvyšší, tedy SPF 50+ (hodnota určující násobky doby pro relativně bezpečný pobyt na slunci).

Každý se opalujeme jinou rychlostí. Někomu se stačí jen vykouknout z okna (řečeno v nadsázce) a už je spálený. Jiný zas může opalováním trávit hodiny, ale kýžený efekt se dostavuje velmi pomalu. Míra opálení totiž záleží také na typu naší kůže. Abychom věděli, jakou dobu můžeme na sluníčku strávit, musíme znát svůj fototyp. V Evropě se rozlišují jeho čtyři kategorie. A obecně platí, že čím jsou vlasy oči nebo pokožka světlejší, tím je fototyp nižší.

FototypBarva pletiBarva vlasůReakce kůžePřirozená ochrana
Ivelmi světlárusésnadno se spálí5 – 10 minut
IIsvětláblondčasto se spálí10 – 20 minut
IIItmavšíkaštanováčasto se opálí20 – 30 minut
IVtmavátmavávždy se opálíaž 45 minut

Dětská kůže je tenčí a citlivější

Děti musejí být před slunečními paprsky chráněny mnohem důkladněji než dospělí. Jejich kůže je totiž mnohem citlivější. Je tenčí a pigmentace ještě není vyzrálá. Děti do jednoho roku by na přímé slunce neměly chodit vůbec. Chráněny musí být také před odrazy slunečních paprsků od bílých ploch domovních zdí, písku a vody.

Jak naše nejmladší chránit? Oděv by měl mít delší rukávy a děti rozhodně musí mít pokrývku hlavy, dobré jsou také sluneční brýle. Kojenci do šesti měsíců by neměli být mazáni opalovacím krémem, protože jejich pokožka je ještě nedokáže vstřebat. Děti musí dodržovat pitný režim, mezi tekutiny pak odborníci řadí také ovoce, nebo např. řídkou polévku.

Váha dítěteDoporučené množství přijatých tekutin/den
Do 10 kgNa každý kg váhy by mělo dítě vypít 100 ml tekutin.
Mezi 10 a 20 kgZa každé jedno kilo nad 10 kg váhy by mělo dítě vypít dalších 50 ml tekutin. (Příklad: Dítě vážící 20 kg potřebuje 1,5 l tekutin.)
Mezi 20 a 30 kgZa každé jedno kilo nad 20 kg váhy by mělo dítě vypít navíc dalších 20 ml tekutin. (Příklad: Dítě vážící 25 kg potřebuje 1,6 l tekutin.)

Zásady správného slunění

1. Mazat se vždy, když jdeme na slunce – každý pobyt na slunci bez užití UV filtru zvyšuje riziko rakoviny kůže a zrychluje její stárnutí. Krémem bychom se měli natírat i několikrát denně (nutnost aplikovat opakovaně několikrát denně je přitom i u voděodolných krémů). Zároveň se vyvarovat pobytu na přímém slunci mezi 11. a 15. hodinou, kdy jsou paprsky nejsilnější.

2. Používat pokrývku hlavy a sluneční brýle – na přímé slunce chodit jen s pokrývkou hlavy a slunečními brýlemi s ochranným UV filtrem.

3. Dodržovat dostatečný pitný režim – v průběhu opalování dbát na pravidelný přísun tekutin. Vypít bychom měli alespoň tři litry tekutin denně.

4. Řídit se podle svého fototypu – každý typ kůže je jinak odolný vůči slunečnímu záření.

5. Používat kvalitní opalovací přípravky – ultrafialové záření se skládá z UVA a UVB paprsků. Jen výrobky s ochranou proti oběma dohromady mají ten správný účinek. UVA paprsky nehřejí, ale pronikají hluboko do kůže, kde mohou způsobit změny v buňkách, jež vedou ke vzniku nádorů, vrásek a pigmentových skvrn. UVB paprsky mohou způsobit spálení kůže, puchýře a vyrážky.

6. Nezapomínat na odražené sluneční paprsky – pokud se koupeme ve vodě, působí na nás paprsky přímého slunce, ale i paprsky odražené od vodní hladiny. V bezpečí nejsme ani na souši. Bílé stěny domů fungují jako pomyslné zrcadlo, přes které se sluneční záření snadno odrazí. Je tedy důležité chránit se neustále.

Další tipy, jak se správně opalovat a nespálit se, najdete ve videu na Stream.cz

Kdy má slunce zákaz

Na slunce bychom neměli ani pomyslet, pokud máme citlivou pokožku - ta se totiž může projevit tzv. fotosenzitivní reakcí (vyrážky, puchýře, červené skvrnky). Stejně tak, když užíváme léky, které zvyšují citlivost na slunce (např. antibiotika tetracyklinového typu, cefalosporiny, antidiabetika, antihistaminika, antirevmatika, psychofarmaka, léky na srdce).

Pozor musíme dát i při užívání hormonální antikoncepce, ta může totiž způsobit hormonální pigmentaci, tzv. melasma. Ze stejného důvodu bychom se měli vyhýbat sluníčku i v těhotenství. Stop slunci musíme vystavit, když trpíme infekčním onemocněním nebo máme na těle větší počet pigmentových znamének, či se v rodině vyskytl zhoubný nádor melanom.

Reklama

Související témata:

Související články

Nebezpečná pigmentová znaménka

Každým rokem roste počet nemocných s rakovinou kůže. Z velké části za to může úbytek ozónové vrstvy v atmosféře a pak také špatný životní styl. V rámci...

Výběr článků

Načítám