Hlavní obsah

Rakovina varlete - nejběžnější typ zhoubného nádoru u mladých mužů

Novinky, das

Rakovina varlete vzniká většinou z buněk produkujících spermie v mužské pohlavní žláze – varleti. Nejčastěji se objevuje u mladých mužů ve věku 20 až 39 let. Bohužel povědomí o této nemoci je stále velmi nízké, a tak stále mnoho mužů přichází k lékaři pozdě.

Foto: Profimedia.cz

Rakovina varlat se nejčastěji objevuje u mladých mužů ve věku 20 až 39 let.

Článek

"Známkou rakoviny varlete může být cokoli neobvyklého, co se tohoto orgánu týká. Nejčastěji si muž nahmatá na varleti tvrdou bulku, rakovina se ale může projevit i nepříjemnými pocity až bolestí v oblasti třísel, otokem varlete nebo pocitem nezvyklé tíhy v šourku," upozorňuje Helena Janíčková ze serveru Ulékaře.cz.

Nejdůležitější prevencí tohoto onemocnění je stejně jako u rakoviny prsu samovyšetření. Každý muž by měl zhruba jedenkrát měsíčně věnovat svým varlatům náležitou pozornost a pečlivě je prohmatat. Pokud narazí na cokoli neobvyklého (bulka, zatvrdnutí, změna tvaru nebo velikosti), měl by co nejdříve navštívit svého praktického lékaře nebo přímo specialistu-urologa.

 Nádory v oblasti genitálu jsou pro muže tabu

Bohužel muži na rozdíl od žen, které se už dlouhou dobu angažují pro prevenci nádorů prsu a děložního čípku, se o nádorech v oblasti genitálu stydí mluvit. Přitom včasné odhalení rakoviny znamená i velkou pravděpodobnost naprostého uzdravení jedince.

Určitým pomocníkem může mladým mužům být mobilní aplikace Hlídač koulí, která kromě instruktážního videa se samovyšetřením varlat obsahuje odborné lékařské informace o problematice, interaktivní mapu komplexních onkologických center v ČR a  nastavitelné zařízení podobné budíku, které má mužům samovyšetření v pravidelných intervalech (jednou měsíčně) připomínat.

Jak s rakovinou varlete bojovali slavní

Lance Armstrong – i když slavný cyklista kvůli přiznanému dopingu už nepatří mezi obdivované sportovní hrdiny, mnozí se shodují, že pro muže potýkající se s diagnózou rakoviny varlete znamená jeho příklad stále velmi mnoho.

Když bylo Armstrongovi 25 let, zjistili mu lékaři rakovinu varlete v pokročilém stadiu včetně metastáz a dávali mu méně než padesátiprocentní naději na přežití. O to více je inspirující příběh muže, který nad svým onemocněním po náročné léčbě nakonec vyhrál a pak ještě mnoho let pokračoval ve sportovní kariéře.

Petr Koukal – úspěšný badmintonista je pro mnohé české muže bojující s rakovinou varlete podobným vzorem jako Lance Armstrong, na rozdíl od cyklisty je ale podstatně bližší a také jednoznačně pozitivní postavou.

Úspěšný český sportovec odhalil svůj nádor vlastně náhodou a zpočátku vůbec nevěděl, o jak vážnou záležitost se jedná. Dnes se již úspěšně vyléčený Petr Koukal stále snaží na riziko rakoviny varlete upozorňovat a motivovat mladé muže k tomu, aby se v případě podezření neváhali obrátit na lékaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset tipů proti rakovině

Nejen pro ty, kteří se bojí onkologických nemocí, ale pro všechny, kteří chtějí žít zdravě, přinášíme návod. Deset tipů na účinnou prevenci nám poskytl lektor...

Výběr článků

Načítám