1. Vezměte osud do svých rukou

Prevence má naději na úspěch pouze tehdy, když se dělá uvědoměle, soustavně a plošně, proto se jí kromě státu a lékařů musí věnovat především každý sám. Nejhorší by bylo myslet si, že mě to nemůže potkat. Naopak musíme vycházet z toho, že onkologické onemocnění nás potkat může.

MUDr.Michal Mikulica

MUDr. Michal Mikulica

FOTO: archív Michala Mikulici

2. Nepodceňujte riziko

Možná máte pocit, že když jste zdraví, není důvod, proč by tomu tak nemohlo být napořád. To je ale velký a nebezpečný omyl. Většina prokazatelných nebo pravděpodobných rizik vede ke vzniku rakoviny až po určité době. Jinak řečeno, čím dříve se jim začneme vyhýbat, tím větší máme šanci, že jejich vliv na náš život nebude fatální. S trochou nadsázky se dá říct, že prevence je založená na prostém principu – nehrát si s chřestýšem bosou nohou. Nebo přesněji, nehrát si bosou nohou s žádným hadem.

3. Nekuřte!

Prokazatelní původci nádorů jsou onkoviry, ty ale způsobují jen jejich malou část. Daleko pravděpodobnější je, že onemocnění způsobí některý z činitelů, které vědci považují za pravděpodobné „pachatele“. U řady z nich mají lékaři jistotu, že pokud se jejich působení budeme vystavovat dostatečně dlouho, dříve nebo později onemocníme. To platí zejména o kouření.

Kuřáci tvoří 70 % pacientů s rakovinou plic, která je celosvětově největším zabijákem ve skupině nádorových onemocnění – na světě umírá na plicní rakovinu každých 30 vteřin jeden člověk. Kouření ovšem působí nejen v plicích, ale v celém těle, proto je rizikovým faktorem prakticky pro všechna nádorová onemocnění.

FOTO: Dana Kysučanová, Novinky

4. Naučte se správně jíst

Růst počtu nádorových onemocnění je spojen s růstem blahobytu. A blahobyt je pro většinu lidí spojen s množstvím jídla. Nadměrné množství jídla a jeho nesprávné složení vede k obezitě. A obezita je významným rizikovým faktorem celé řady nádorových onemocnění – zejména rakoviny tlustého střeva, v jejímž výskytu jsou čeští muži na prvním místě na světě, a rakoviny prsu, která je nejčastější příčinou úmrtí žen na nádorové onemocnění.

Zaměřte se tedy na to, zda nemáte nadváhu nebo nejste obézní a pokud ano, začněte to ihned řešit. Stejně důležité jako množství, je ale i složení stravy. Na vzniku rakoviny tlustého střeva se významně podílí působení tzv. nitrosaminů, které vznikají zejména při trávení jídla s vysokým obsahem tuků a bílkovin. A to je bohužel přesně jídlo, které většina Čechů jí.

V přímořských státech Středozemí je výskyt rakoviny tlustého střeva téměř o polovinu nižší než u nás. A co mají na talíři Italové, Řekové, Balkánci? Zeleninu, ryby, sýry, kvalitní olivový olej, celozrnné pečivo. Při trávení těchto potravin totiž vzniká nesrovnatelně méně nebezpečných látek, jejich průchod trávicí soustavou je rychlejší a vysokým obsahem vlákniny tyto potraviny navíc mechanicky střevo čistí od karcinogenů.

Mořské ryby by se na talíři měly objevit dvakrát týdně.

Mořské ryby by se na talíři měly objevit dvakrát týdně.

FOTO: archív Práva

5. Pozor na slunce

Spálili jste se už někdy tak, že se vám sloupala kůže? Pak si bohužel přičtěte další trestné body. Rizikový faktor slunečního záření je hodnocen jako jeden z nejzávažnějších, protože v posledních letech po celém světě dramaticky roste počet kožních nádorů.

Většina druhů rakoviny kůže je docela dobře léčitelná, existuje ale jeden, který je naopak velice agresivní a rychle metastázuje – jde o melanom. Proto je velice důležité věnovat kůži pozornost, a když se například začne měnit tvar mateřského znaménka, začne se zvětšovat nebo tmavnout, vystoupí nad povrch kůže nebo dokonce začne krvácet, jděte ihned k lékaři.

6. S alkoholem opatrně

Dalším rizikovým faktorem, u něhož je prokazatelná souvislost se vznikem některých typů rakoviny, je alkohol. Čím déle člověk pije, tím víc se zvyšuje riziko, že dostane rakovinu jater, slinivky břišní nebo žaludku. Všechny tyto druhy rakoviny patří mezi velice výkonné zabijáky – na rakovinu slinivky břišní zemře do dvou let 95 % nemocných.

 Alkohol je také rizikový faktor.

FOTO: Murad Sezer, Reuters

7. Myslete na genetiku

Genetické faktory lékaři zatím přemoci nedokážou. U některých nádorových onemocnění je prokázáno, že riziko onemocnění se zvyšuje u blízkých příbuzných, tedy rodičů, prarodičů a sourozenců (týká se to zejména rakoviny prsu a vaječníků a hlavně rakoviny tlustého střeva a konečníku). Proto je důležité znát svoji rodinnou zdravotní historii.

8. Provozujte jen bezpečný sex

Prezervativ může ochránit dívky a ženy (kromě viru HIV a dalších pohlavních chorob) před onkoviry HPV, které způsobují nádor čípku děložního hrdla.

9. Naučte se vnímat své tělo

Generace dnešních dospělých vyrostla v době, kdy se o sexu a vlastním těle v rodině prakticky vůbec nemluvilo, takže řada z nás má problém třeba říci lékaři, co nás v intimní sféře trápí. Někteří z nás mají potíže i s vnímáním vlastního těla. Proto je důležité, abychom se naučili si svého těla všímat. A pokud nám něco nepřijde v pořádku, je potřeba to ihned řešit – koneckonců v 90 % případů se ukáže, že šlo o planý poplach.

Tedy: podivná znaménka na kůži, dlouhodobý chrapot, bolesti břicha, krev ve stolici – to vše jsou příznaky, které nejsou normální a s nimiž by se mělo jít k lékaři. K prevenci patří také samovyšetření prsou a varlat.

10. Zařaďte antioxidanty

Zázračnou pilulku nám lékaři bohužel zatím nenabízejí, něco na ten způsob ale v přírodě přece jen existuje. Chemické látky, které poškozují buňky a zvyšují riziko nádorového bujení, se nazývají volné radikály. Skupinou látek, které tyto volné radikály dokážou zneškodnit, jsou antioxidanty. Ty je tedy ideální konzumovat co nejčastěji, nejlépe každý den. Hodně jich obsahují například rajčata, hroznové víno, ale také třeba zelený čaj a většina druhů ovoce.