Hlavní obsah

For You pomáhá ženám v boji proti rakovině

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina prsu postihne každou devátou Češku, každá čtvrtá žena na ni zemře. Projekt For You pod patronátem Lucie Bílé podporuje ženy v boji proti rakovině prsu a pohlavních orgánů. Hlavní platformou projektu jsou webové stránky foryou.cz, které přinášejí informace o prevenci a léčbě této nemoci a zároveň ženám nabízejí možnost vyměňovat si diskrétně zkušenosti nebo se poradit s lékaři a psychology.

Foto: Václav Pergl, Právo

Mamografické vyšetření dokáže přesně lokalizovat nádor – na snímku ho ukazuje pracovnice mamocentra.

Článek

Onemocnění rakovinou vyvolává v ženách obavy, strach z toho, co přijde, a především nejistotu.

„Svět se mění. Žijeme rychle a náš život se odehrává víc a víc online. Chceme mít maximum informací, a přestože nechceme být na problémy samy, přejeme si zachovat své soukromí. Proto jsme vytvořili For You, jehož cílem je zvýšit povědomí o prevenci rakoviny prsu a ženských pohlavních orgánů a zároveň nabídnout ženám prostředí, ve kterém mohou své problémy velmi diskrétně řešit," vysvětluje Renata Mrázová, generální ředitelka ING Pojišťovny ČR/SR, která projekt spustila.

"Projekt propojuje pacientskou, odbornou a laickou veřejnost tak, aby ženám zajistil jak kvalitní informace, tak maximální podporu v případě diagnózy této nemoci,“ dodává generální ředitelka.

Výhodou projektu je i možnost si v kalendáři naplánovat lékařské prohlídky a další důležité termíny, na které budou chodit včas upozornění. Zároveň se zde ženy budou moci pojistit pro případ diagnózy rakoviny prsu a pohlavních orgánů a k tomu získat zcela jedinečné asistenční služby.

Podpora denních stacionářů

Ženy tímto způsobem budou moci podpořit i další charitativní aktivity zaměřené na boj s rakovinou. První takovou akcí bude rozšíření stacionáře ve FN v Motole. „Stacionáři aktuálně chybí 12 lůžek a k nim i potřebné vybavení. Celková suma, která pomůže pokrýt náklady na jeho rozšíření, je 250 000 Kč,“ upozorňuje MUDr. Jana Prausová, primářka Radioterapeuticko-onkologického oddělení FN v Motole.

Fakta o rakovině prsu
Ročně na světě onemocní rakovinou prsu téměř 1,4 miliónu žen. V souladu s trendem pozorovaným ve všech rozvinutých zemích světa i v České republice výskyt rakoviny prsu stále stoupá.
Půl miliónu žen na ni zemře. Lze ji tak považovat za nejčastější příčinu smrti u žen.
V raném stadiu, kdy je léčba karcinomu prsu velmi úspěšná, je zachyceno jen 40 % onemocnění.
Mamograf dokáže zachytit nádor o velikosti 5 mm. Každá Češka nad 45 let má nárok na bezplatné vyšetření mamografem jednou za dva roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám