Hlavní obsah

S chřipkou si prý nejlépe poradí polévka z padesáti stroužků česneku

Chřipka v plné síle může až zabít. Zvlášť pokud postihne jinak oslabené jedince. Podle Britů si s tímto nepříjemným onemocněním nejlépe poradí česnek. Polévka z padesáti stroužků česneku prý doslova nemoc vyžene z těla.

Foto: František Petrák, Právo

Česnečka má na zdraví blahodárné účinky.

Článek

Nevýhodou takové polévky je fakt, že vyžene také všechny blízké z intimního okruhu. Po konzumaci tak velkého množství česneku člověk vydechuje nepříjemně páchnoucí sloučeniny síry.

Česnek je však nejstarším známým antibiotikem užívaným už od starověku. Britský list Daily Mail se snažil odpovědět na to, zda je opravdu tak zdravý a léčivý, jak se mu přisuzuje.

Stroužky této liliovité rostliny obsahují velké množství různých léčivých látek, mezi nimi i alicin. „Tato chemická látka, jak už dlouho víme, má silné antibakteriální a antimykotické účinky. Kvůli tomu česnek lidé konzumují, aby si posílili imunitu. Spousta lidí si ho rozetře s olivovým olejem a dá jednoduše na chleba. Ale jak a zda skutečně působí, není přesně potvrzeno,“ tvrdí Helen Bondová z Britské dietetické společnosti.

Účinný lék na infekce

Česnek obsahuje celou řadu antioxidantů, které zvyšují odolnost imunitního systému. Vědci z Floridské university prokázali, že lidé konzumující často a pravidelně česnek mají více T-lymfocytů v krevním řečišti. Tyto bílé krvinky přitom posilují imunitní systém a pomáhají mu odolávat virovým infekcím.

Podle vědců z Kalifornské university je alicin účinným lékem na infekce. Jenže je mu věnováno velmi málo pozornosti farmaceutických společností. „I kdyby totiž alicin fungoval, nemohou na něm tyto společnosti nijak těžit a patentovat si ho. Lidé si česnek mohou volně koupit v obchodě, a to velmi levně,“ vysvětluje deník Daily Mail, proč farmaceutické firmy nevěnují výzkumu účinků látek obsažených v česneku tolik pozornosti.

Konzumace česneku také souvisí se sníženým obsahem cholesterolu v krvi, osoby pojídající tuto aromatickou cibulovinu netrpí na kornatění tepen a infarkty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám