Hlavní obsah

Lahodné a přitom zdravé pokrmy bohů ze Španělska

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za boží pokrm Španělé považují kaki nebo také Sharonovo ovoce. Toto pojmenování vychází z druhového jména ovoce - Diospyros, což v překladu znamená „pokrm pro bohy“. Kaki má sladkou chuť, výrazně voní, obsahuje velké množství proteinů a vitamínů a lze ho konzumovat na mnoho různých způsobů.

Článek

Kaki je exotické ovoce, které lze rozpoznat podle typické žluté nebo oranžové barvy. Kaki Persimon Bouquet je aromatičtější odrůda tradičního kaki, která se pěstuje ve Španělsku speciálně vyvinutým postupem. Díky němu má ovoce pevnější dužinu a vydrží déle než jiné odrůdy. Plně dozrálé plody mají vynikající osvěžující, sladkou chuť a jejich dužina bez pecky připomíná dužinu manga nebo broskve.

Persimon Bouquet se sklízí ručně v sadech ve Valencii během září a října. Po utrhnutí je plod uložen do malé nádoby a převezen do skladu, kde se všechny omyjí vodou a roztřídí podle velikosti a barvy. Sklizené ovoce poté projde procesem, během kterého ztrácí trpkost.

Po ručním zabalení Persimon Bouquet putuje přímo k zákazníkům a po celou dobu přepravy je ovoce chlazeno. Skladuje se a přepravuje při stabilní teplotě 0 – 2 °C a relativní vlhkosti vzduchu cca 80 – 90 %. Pokud teplota překročí tuto hranici, ovoce ztrácí svou tvrdost.

Kaki je bohaté na vitamín A

Vzhledem k vysokému obsahu výživných látek patří Persimon Bouquet mezi ovoce, které nejvíce prospívá lidskému organismu. Obsahuje například velké množství vitaminu A (55 %), vlákninu, která podporuje pohyb střev, a díky obsahu pektinu pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi. Pro svůj optimální obsah glukózy je také jedinečným zdrojem energie.

Kaki navíc  obsahuje všechny aminokyseliny, které organismus potřebuje pro svou činnost, včetně aminokyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Plody posilují imunitní systém a metabolismus, pomáhají při stresu, nervozitě a únavě, zmírňují svalové potíže a mají příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimo to přispívají ke zdraví a pevnosti kostí.

Ovoce se zpravidla konzumuje v syrovém stavu, lze jej však i zmrazit, konzervovat nebo sušit. Občas se používá v orientální kuchyni nebo nakrájené na plátky do salátů, v podobě džemu nebo jako náplň do koláčů. Také se hodí jako příloha k vepřovému, jehněčímu nebo kuřecímu masu.

Bruschetta s kaki a mozzarellou
Suroviny: Plátky staršího chleba nebo ciabatty, olivový olej, plátky kaki Persimon Bouquet, mozzarella
Příprava:  Plátky ciabatty potřeme olivovým olejem, poklademe plátky ovoce a mozzarellou. Pečeme 10-15 minut v předehřáté troubě na 190 – 200 stupňů, dokud se sýr nerozteče a ciabatta není nahnědlá a křupavá.
Indická masala s chutney z kaki
Suroviny na chutney: 2 kg čerstvého zralého kaki Persimon Bouquet, 3 lžíce oleje, 2 červené cibule, 2 lžíce nastrouhaného zázvoru, 1 červená kapie, 2 dcl ananasového džusu, 1 dcl vinného octa, 4 lžíce hnědého cukru, 1,5 lžíce garam masala, špetka chilli, špetka soli, hrst opražených nasekaných makadamových nebo jiných ořechůSuroviny na jehněčí masalu: 2 lžíce garam masala, 1,5 lžičky soli, 600 g jehněčí kýty odblaněné a nakrájené na 2cm kostky, 2 dcl bílého jogurtu, 4+2 lžíce oleje, 1 velká cibule nakrájená najemno, 4 stroužky rozdrceného česneku, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, špetka chilli, 1 plechovka loupaných a nakrájených rajčat, 2 dcl kokosového mléka, čerstvé mátové nebo koriandrové lístky
Příprava chutney: Kaki oloupeme a nakrájíme nahrubo. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. V rendlíku rozehřejeme tuk a necháme cibuli zesklovatět. Přidáme zázvor a na malé kostičky nakrájenou kapii a restujeme 2 minuty. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Zastříkneme octem a necháme jej odpařit. Nakonec vložíme kaki a vaříme další minutu. Zalijeme džusem, přidáme koření a lehce osolíme. Vaříme cca 30 minut, až se tekutina odpaří. Odstavíme z ohně a smícháme s ořechy.Příprava jehněčí masaly: Maso dobře smícháme s jednou lžící garam masaly a jednou lžičkou soli, tak aby byl každý kousek kořením obalený. Poté přimícháme jogurt. Necháme min. 30 minut odležet v lednici. Můžeme nechat odležet i přes noc, v tom případě nesolit! Maso by pustilo šťávu.Druhý den osolíme těsně před restováním. Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejeme 4 lžíce oleje a zprudka orestujeme marinované maso, tak aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjmeme a dáme stranou. Na stejné pánvi, na středním plameni rozehřejeme 2 lžíce oleje, vložíme cibuli, lžičku soli a restujeme cca 10 minut do světlehnědé barvy. Ubereme plamen a přidáme česnek, zázvor. Pozvolna restujeme cca 1 minutu. Přidáme rajčata, posypeme druhou lžící garam masaly a špetkou chilli. Zamícháme a dusíme, až se odpaří tekutina, cca 10-15 minut. Přilijeme kokosové mléko, necháme provařit a vložíme orestované maso, necháme 2 minuty podusit, vypneme oheň a necháme několik minut odpočinout. Ozdobíme mátovou nebo koriandrovou natí. Podáváme s basmati rýží a/nebo plackami chapati.
Kaki špíz s tofu
Suroviny: 1 kaki Persimon Bouquet, 125 g tofu, 50 g červené papriky, 1 lžíce sezamového oleje, 2 lžičky sezamových semínek, sůl, 20 ml sójové omáčky
Příprava: Na špejli napichujeme střídavě kousky kaki, tofu a papriky. Špízy namočíme v sezamovém oleji a dáme péct, průběžně otáčíme. Hotové špízy osolíme a posypeme sezamem. Podáváme se sójovou omáčkou.
Kaki štrúdl
Suroviny: 50  g másla, 4 lžíce strouhanky, 500g balení listového těsta, 4 větší kaki Persimon Bouquet, 1 sáček skořicového cukru, hrst rozinek a nasekaných vlašských ořechů, 1 vajíčko na potřeníNa ozdobu: 250  ml smetany ke šlehání, moučkový cukr na posypání
Příprava: Do na pánvi rozpuštěného másla nasypeme strouhanku a za stálého míchání jí asi tři minuty smažíme dozlatova. Odstavíme z plotýnky. Zapneme troubu na 180  °C. Teprve potom vytáhneme těsto z lednice – bude se nám s ním lépe pracovat. Těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném válu každou část rozválíme do obdélníkového tvaru.Na těsto rozprostřeme osmahnutou strouhanku. Ovoce kaki oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na kostičky do větší misky. Pak k němu přisypeme skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Ochutnáme a podle potřeby přidáme cukr. Poté směs rozdělíme na připravená rozválená těsta se strouhankou tak, aby kaki nesahalo úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta. Těsto i s náplní opatrně zavineme; okraje stiskneme k sobě a ohneme dolů. Závin přesuneme na plech tak, aby spoj zůstal vespod.Stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta. Do hrnečku rozklepneme vajíčko a mašlovačkou dobře promícháme. Pak jím potřeme oba záviny a dáme je zhruba na čtvrt hodiny do trouby. Na vychladlý štrúdl můžeme ještě ušlehat šlehačku s troškou moučkového cukru.
Muffiny s kaki
Suroviny: 2 vejce, 100 g cukru, 80 g tuku (máslo, margarín), špetka soli, 150 g polohrubé mouky, 50 g ovesných vloček, 1 lžíce prášku do pečiva, 120 g ovocného jogurtu, 2 kaki Persimon Bouquet (cca 250 g)
Příprava: Tuk ušleháme s cukrem a solí, přidáme vajíčka. Mouku smícháme s ovesnými vločkami a práškem do pečiva a střídavě s jogurtem dáváme do ušlehaného těsta, nakonec vmícháme ovoce kaki Persimon Bouquet pokrájené na kostičky. Pečeme cca 20 minut do růžova na muffinovém plechu nebo v papírových košíčcích na muffiny (plníme pouze do poloviny, při pečení vyskočí).

FOTA: Anecoop

Reklama

Související témata:

Související články

Tvrdé sýry: sladce pikantní rozmar bohů

Sýry patří mezi nejstarší potraviny lidstva, konkuruje jim pouze med. Pro výživu bývaly tak důležité, že se považovaly za dar bohů. A pokud jde o sýry extra...

Výběr článků

Načítám