Hlavní obsah

Hubnutí pomocí změny jídelníčku se může pořádně prodražit

Novinky, das

Způsobů, jak zhubnout pomocí změny jídelníčku, je nepřeberné množství. Některé vyžadují zapojení potravinových doplňků, jiné vystačí efektivně i bez nich. Vedle toho pak existují i metody šarlatánské, kterým by se lidé měli raději vyhnout.

Foto: Profimedia.cz

Hubnutí není jen o omezení stravy, ale o celkové změně životního stylu.

Článek

V současnosti patří k trendům v hubnoucích procedurách tzv. komplexní nutriční typologie. Jedná se o ucelený systém pro získání kondice a zdraví a redukci hmotnosti. Metoda funguje jednoduše: u každého jednotlivce se nejprve zjistí typ jeho metabolismu. Na tomto základě je sestaven výživový plán a jídelníček tvořený běžnou stravou a výživovými doplňky, který má vést k optimalizaci zdraví a ideální tělesné hmotnosti.

Součástí programu je pak spolupráce se specialistou, který stravovací návyky kombinuje se způsobem života, pohybovými aktivitami i zdravotními omezeními. Výhodou této metody je povětšinou individuální přístup specialisty. Diskutabilním a experty spíše negativně přijímaným faktorem této metody je kombinace běžné stravy s potravinovými doplňky, které jednak zvyšují cenu celé terapie (hodinová konzultace vychází na cca 400 korun), jednak zasahují do fungování organismu.

Individuální přístup bez doplňků stravy

Proti komplexní nutriční typologii se částečně vymezuje metoda brněnského Institutu kompliment. Ponechává individuální přístup specialisty ke klientovi a také úpravu jídelníčku. Místo doplňků stravy však doplňuje výživové poradenství pohybovým programem, aplikovaným vždy na konkrétního člověka a partie, které si přeje zeštíhlit.

I díky tomuto víceméně přirozenému přístupu se tak metoda kompliment chlubí až 98procentní úspěšností hubnutí, a protože prakticky naučí své klienty jak se stravovat a jak vše doplnit pohybem, eliminuje také možnost JOJO efektu. Aby však byla metoda efektivní, vyžaduje pravidelnou angažovanost hubnoucích (návštěvy odborníků) a nemusí tedy patřit k nejlevnějším způsobům hubnutí.

Krabičková dieta

Dalším způsobem, jak začít hubnout změnou jídelníčku, je krabičková dieta. Jedná se o stravovací systém, který spočívá v přípravě nutričně vyvážených pokrmů zabalených do „krabičky“ a doručených klientovi. Ten pak v přesně určenou hodinu obsah jednotlivých balíčků konzumuje. Podle odborníků má tato metoda smysl v případě, že stravu sestavuje nutriční specialista. Díky tomu nemusíte ztrácet čas nakupováním a přípravou pokrmů ani počítat denní příjem kalorií.

Nevýhodou takovéhoto přístupu však je, že kvůli absenci edukace (informování o tom, jak se mám sám stravovat) se může stát, že po skončení krabičkové terapie nebudete vědět, jak navázat a jak se dál stravovat. Tím pádem hrozí velké riziko JOJO efektu – po skončení diety se člověk vrátí zpět ke svým původním stravovacím návykům a shozené kilogramy postupně nabere zpět. Cena krabičkové diety se pohybuje od 4 do 8 tisíc měsíčně.

Diety, které raději nezkoušejte

Japonské dietní brýle - na brýlích je kamera, která snímá záběr jídla a posílá ho do počítače, jenž ho následně promítne vašim očím jako mnohem větší a lákavější. Díky tomu si pak údajně připadáte syti mnohem dříve.

Fantazie odborníků na hubnutí nekončí v Japonsku. Američané například navrhli kouzelný balzám na rty. Jedná se o lesk na rty obsahující chrom, který údajně potlačuje chuť na sladké, L-karnitin a kyselinu hydroxicitronovou, jež prý podporují spalování tuků. Pro efektivní hubnutí tak stačí olíznout rty.

Stejně nesmyslně fungují zázračné doplňky stravy, při kterých se podle reklamních letáků člověk nemusí žádným způsobem omezovat, a přesto obrovskou rychlostí hubne. Cena jedné takové kúry se pohybuje od 500-2500 Kč. Výsledky těchto diet jsou minimální a navíc s velkým rizikem JOJO efektu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám