Dětské melounové lívancové sendviče
Lívance

FOTO: Bouqet

Suroviny: 8 borůvkových lívanců (8 cm v průměru) ochlazených na pokojovou teplotu, šálek smetanové zmrzliny, 6 plátků melounu BOUQUET bez pecek - 1,5-2cm silných a 8 cm v průměru, zbavených přebytečné šťávy

Postup: Naneseme stejnoměrně smetanovou zmrzlinu na každý lívanec. Položíme 2 z nich zmrzlinou nahoru na servírovací talíř. Plátek melounu dáme na každý zmrzlinový lívanec, takto střídáme, dokud nebudeme mít sendvič složený ze 4 lívanců a tří kusů melounu. Na horní lívanec přidáme lžičkou zmrzlinu a ozdobíme borůvkami. Ihned servírujeme nebo přikryjeme a zchladíme v mrazničce do doby, než budeme servírovat.

Dětský melounovo-jahodový shake a smoothie nanuk
Smoothies

FOTO: Bouqet

Suroviny:
Jahodový shake - 1 kelímek (200g) citronového netučného jogurtu, 2 šálky melounu BOUQUET nakrájeného na kostky a zbaveného pecek, 2 šálky očištěných čerstvých jahod, 1 střední banán, oloupaný a nakrájený

Smoothie nanuky - jahodový shake, malé papírové košíčky, dřívka na nanuk

Postup: Jahodový shake - Do mixéru vložíme veškeré suroviny a mixujeme, dokud vše není jemné a napěněné. Okamžitě podáváme.

Smoothie nanuky - Nalijeme melounovo-jahodový shake do malých papírových košíčků. Necháme zmrazit, a když je vše napůl zmrzlé, vložíme dovnitř dřívka nebo plastikovou lžičku. Nebo také můžeme dát shake do přístroje na zmrzlinu.

 
Čokoládové pusinky s brusinkovou náplní
Čokoládové pusinky

 FOTO: Cranberries z USA

Suroviny na asi 12 kousků: Na přípravu těsta: 100 g másla, 150 g mléčné čokolády, 3 vejce, 125 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g mouky, 2 polévkové lžíce kakaa, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 1 balíček mandlového pudinku v prášku

Na přípravu náplně: 2 plátky bílé želatiny, 150 g čerstvých amerických brusinek, 2 polévkové lžíce brusinkového nektaru, 80 g cukru, 200 ml šlehačky, 2 balíčky vanilkového cukru, kakao na posypání

Postup: Do hrnce vložte máslo a na kousky nakrájenou čokoládu. Vše za stálého míchání pomalu rozpusťte a nechte trochu zchladnout.

Vajíčka vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte cukr a vanilkový cukr. Vmíchejte do směsi máslo-čokoládovou hmotu. Smíchejte mouku s kakaem, práškem do pečiva a pudinkovým práškem a plynule vmíchejte do směsi. Nechte těsto 5 minut odpočinout.

Na pečící plech vyložený papírem na pečení pokládejte hromádky těsta, nejlépe zmrzlinovými kleštěmi (o průměru asi 5 cm), a ponechte mezi nimi rozestupy. Pečte v předehřáté troubě při 175 stupních (plynová trouba: stupeň 2-3, horkovzdušná trouba: 155 stupňů) asi 18 – 20 minut. Nechte vychladnout.

Želatinu nechte změknout ve studené vodě. Do hrnce vlijte brusinkovou šťávu a přidejte brusinky a cukr. Za stálého míchání povařte 3-4 minuty, až brusinky změknou a lehce pukají. Želatinu vymačkejte a rozpusťte ji v brusinkách. Postavte do chladu, než začne hmota tuhnout.

Vyšlehejte šlehačku, vmíchejte do ní vanilkový cukr a vše přimíchejte k brusinkám. Nechte ještě jednou krátce vychladit.

Spojujte vždy 2 pusinky brusinkovou šlehačkou a poprašte kakaem.

Ovocný pohár
Ovocný pohár

FOTO: Philadelphia

Suroviny na 6 porcí: 200 g čerstvých malin, 300 g čerstvých jahod, 150 g Philadelphie Milka, 100 g nízkotučného jogurtu

Postup: Do misky vložte maliny a jahody s trochou cukru a lehce rozdrťte vidličkou. Takto nadrcené ovoce rozdělte do 6 malých sklenic nebo misek.

Vložte Philadelphii do mísy a rozšlehejte metlou. Přidejte polévkovou lžíci jogurtu a znovu použijte metlu. Poté lehce přidávejte zbývající jogurt do namíchané Philadelphie, aby vznikla hezká barevná struktura. Vzniklou směsí pokryjte ovoce ve sklenicích. Pro lepší chuť nechte v klidu 30 min. před podáváním.

 
Creme brulée
Créma Brulée

FOTO: Yoplait

Suroviny: 1 vanilkový lusk, 600 ml smetany Yoplait na vaření 12 %, 150 g cukru, 6 ks žloutek

Postup: Žloutky utřeme s cukrem. Vanilkový lusk rozpůlíme a spolu se smetanou přivedeme k varu. Poté necháme smetanu vychladnout, vyjmeme vanilku a smetanu vmícháme do utřených žloutků. Pozor, nesmí se tvořit pěna.

Připravenou směs nalijeme do mělkých zapékacích misek a v předehřáté troubě na 100 °C pomalu pečeme více než hodinu. Krém by neměl být tekutý, ani tuhý. Měl by mít lehce gelovou konzistenci. V případě potřeby můžeme nechat v troubě déle (záleží na výšce zapékacích misek). Rozhodně však nezvyšujeme teplotu.

Krém brulée necháme úplně vychladnout a ztuhnout. Před podáváním jej posypeme lehce cukrem, nejlépe třtinovým, a opálíme.

Karamelové krusty dosáhnete například pod hodně rozpáleným grilem v troubě.

Bonbony z mozzarelly
Bonbony

FOTO: Galbani

Suroviny: 300 g špenátových listů, 1 balíček Mozzarelly Galbani, 20 kuliček Galbani Mozzarelly Mini, 1 lžíce panenského olivového oleje, 2 lžíce kysané smetany, 1 špetka limetkové kůry

Podle chuti: 1 stroužek česneku, ořechy, mandle, 1–2 špetky bílého pepře, 1–2 špetky soli

Postup: Kuličku mozzarelly opatrně navrtáme špičatým nožem. Do otvoru vložíme praženou mandli nebo pražený oříšek kešu. Kuličku potřeme kysanou smetanou, aby byla lepivá, a obalíme ji celou v hrubě mleté směsi ořechů dle chuti.

Pak spaříme oprané špenátové listy. Pokrájíme je a rukama zapracujeme do jemně nastrouhané mozzarelly. Směs ochutíme česnekem, trochou strouhané kůry z limetky, osolíme a opepříme. Ze špenátové hmoty tvoříme kuličky, které obalíme zbylými lístky špenátu.

Bonbony z mozzarelly vkládáme do košíčků, ozdobíme ořechy, mini rajčátky nebo rozmarýnem.

Paprikový pohár se slanou šlehačkou
Paprikový pohár

FOTO: Yoplait

Suroviny pro 6 osob: 200 g paprik nakládaných v olivovém oleji, 150 g čerstvého kozího sýra, 100 ml 30% sladké smetany ke šlehání Yoplait, 1 větévka oregana, sůl a pepř

Postup: Papriky necháme okapat z oleje. Následně je nakrájíme na malé kousky a vložíme do pohárů. Ve větší míse šleháme asi 30 sekund elektrickým šlehačem smetanu. Stále přitom zvyšujeme rychlost, aby měla šlehačka správnou konzistenci a neztékala. Poháry s paprikou i našlehanou smetanu vložíme do ledničky alespoň na dvě hodiny.

Poté v menší misce jemně smícháme kozí sýr s vychlazenou šlehačkou. Směs osolíme, opepříme a opět lehce zamícháme. Takto ochucenou šlehačkou pokryjeme papriky v poháru. Na závěr ozdobíme několika lístky máty nebo petržele.

 
Italská krůtí roláda s krémovou brusinkovou omáčkou
Italská krůtí roláda

FOTO: Cranberries z USA

Suroviny: 6 krůtích řízků (asi po 140 g), sůl, pepř, 2 cibule, 1 jablko (asi 200 g), ½ svazku bazalky, 12 plátků parmské šunky (asi po 10 g), 150 g sušených amerických brusinek, 1 polévková lžíce přepuštěného másla, 400 ml drůbežího vývaru, 100 g šlehačky, 2 polévkové lžíce středně ostré hořčice, dřevěné jehlice

Postup: Omyjte a osušte krůtí řízky. Osolte a opepřete. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. Oloupejte, rozčtvrťte jablka a odstraňte jádřince. Nakrájejte na plátky. Z větvičky otrhejte lístky bazalky.

Na krůtí řízek položte vždy 2 plátky parmské šunky a několik lístků bazalky. Na jeden konec každé rolády pravidelně rozložte 50 g amerických brusinek, plátky jablka a cibule. Roládu pevně zarolujte a zpevněte dřevěnými jehlicemi.

Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a roládu na něm ze všech stran opečte dozlatova. Podlijte drůbežím vývarem a šlehačkou a vařte 10 minut. Vmíchejte hořčici. Dle potřeby dosolte.

Do omáčky přimíchejte zbylé brusinky a podávejte ozdobené zbytkem bazalky. Vhodnou přílohou jsou osolené brambory.

Hranice z melounových hranolek a kari kuřete
Kuřecí hranice

FOTO: Bouqet

Suroviny: 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí, 1/3 šálku řepkového nebo slunečnicového oleje, 3 stroužky rozmačkaného česneku, 1 polévková lžíce najemno nastrouhaného zázvoru, 1 polévková lžíce sojové omáčky, 1 šálek nízkotučné nebo sojové majonézy, 1/2 čajové lžičky jemného kari (nebo dle chuti), 1/4 šálku nakládaných okurek , 6 plátků bezpeckového melounu BOUQUET, čerstvá petrželová nať na ozdobu

Postup:  Vložíme kuřecí prsa do uzavíratelného plastového sáčku spolu s olejem, česnekem, zázvorem a sojovou omáčkou. Dobře sáček uzavřeme a necháme kuře marinovat na 30 minut až 2 hodiny. Kuře grilujeme nebo osmažíme, dokud není měkké. Uchováme v teple.

Smícháme dohromady majonézu, kari a nadrobno nakrájené naložené okurky. Meloun nakrájíme do tvaru větších hranolků. Naporcujeme kuře na plátky a naaranžujeme je na meloun. Lžičkou naservírujeme majonézovou omáčku na kuře. Posypeme trochou nakrájené petrželky.

Pečený plátek lilku s barevnou oblohou
Pečený plátek lilku s barevnou oblohou

FOTO: Galbani

Suroviny: 2 červené papriky, 6 plátků Mozzarelly Galbani, 1 stroužek česneku, 1 svazek špenátových listů, 1–2 špetky bílého pepře, ⅓ lilku, 1 hrneček panenského olivového oleje, 1 lžička balzamikového octa, 1 špetka soli

Postup: Lilek rozkrojíme podélně na třetiny. Každou třetinu opět rozkrojíme podélně, ale nedokrojíme, abychom silný plátek rozložili jako knihu. Opatrně potřeme olivovým olejem, lehce osolíme a na velké ploché pánvi opečeme z obou stran. Pečeme zvolna do zlatavé barvy.

V troubě na roštu mezitím opékáme masité červené papriky vcelku. Otáčíme je, dokud se nezačnou dělat puchýřky. Horké papriky vložíme do igelitového sáčku, aby se zapařily, poté slupku sloupneme malým nožíkem a vyndáme semínka. Papriky také nakrájíme podélně na širší pruhy, pokapeme olejem, jemně osolíme a zakápneme balzamikovým octem.

Špenátové listy vkládáme po jednom do vařící vody a hned vyndáváme, abychom zachovali tvar listu. Dáme je do větší mísy, kde je pokropíme olejem, ve kterém jsme rozmíchali malinko česneku, osolíme a opepříme.

Na střed opečeného lilku klademe kolečka mozzarelly, pouze lehce osolená a zakápnutá olivovým olejem. Po stranách klademe listy špenátu a proužky červené papriky.

Pečený plátek lilku s barevnou oblohou podáváme s česnekovou nebo bylinkovou bruschettou.

Zapečené papriky s kuskusem, mozzarellou a rajčaty
Zapečené papriky s kuskusem, mozzarellou a rajčaty

 FOTO: Galbani

Suroviny: 1 hrnek zeleninového vývaru, 1 hrst kuskusu, 1 špetka soli, 2 červené papriky, 100 g Mozzarelly Galbani, 1 hrst černých oliv, 2 lžíce olivového oleje, 1 rajče

Postup: Kuskus zalijeme vývarem a necháme asi 10 minut stát. Papriky si mezitím rozkrojíme na poloviny, očistíme, zakápneme olivovým olejem a dáme na chvíli do vyhřáté trouby, aby trochu změkly.

Rajče a mozzarellu nakrájíme na kostičky a smícháme s kuskusem. Pro milovníky oliv přidáme do směsi olivy rozkrojené na poloviny. Osolíme podle chuti. Hotovou směsí naplníme papriky a dáme je do trouby na 180 °C asi na 30 minut zapéct.
Zapečené papriky s kuskusem, mozzarellou a rajčaty ihned podáváme.