Hlavní obsah

Kosmetické nedostatky, které mohou upozornit na zdravotní problém

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít dokonalého člověka, co se vzhledu týče, je poměrně náročný úkol. Ano, v mládí má většina lidí téměř dokonalou pleť, krásné vlasy, zdravé zuby a nehty. Postupně se ale stále častěji objevují malé či větší nedostatky, které mnozí mylně považují za doprovodný jev přibývajících let. Co když to tak ale není? Mnohé kosmetické "vady" mohou totiž značit, že s námi není něco zdravotně v pořádku.

Foto: Profimedia.cz

Nevzhledné nehty bývají často jen výsledkem nedokonalé péče. Mohou ale také značit skryté zdravotní komplikace.

Článek

V mládí dokonalá pokožka začne být povislá, pevné husté vlasy začnou řídnout a vypadávat, dámám se lámou častěji nehty. Kromě věku však mohou tyto nedostatky mít i zdravotní příčiny.

"Náznaky mohou začít velmi nepatrně, postupem času se začnou množit, a pak se jednoho dne dozvíte, že vás trápí nějaká choroba či zdravotní problém, který byl dlouhou dobu skryt. Je proto všem změnám, o to více, pokud jsou náhlé a ráznějšího charakteru, věnovat pozornost," vysvětluje Molly M. Robertsová, lékařka z Ústavu pro zdraví a léčbu v San Francisku.

Podívejte se na nejčastější "kosmetické" projevy a před čím nás jejich výskyt může varovat. Přehled přinesl server Health.com.

Popraskané rty 

Rty bývají jednou z hlavních oblastí, na které se mnozí z nás zaměřují. Pokud s nimi není něco v pořádku, je to více na očích. Suché a nadměrně popraskané rty mohou být reakcí na užívání léků, ale také příznakem alergie či infekce.

Trhlinky či popraskané koutky mohou být ale také příznakem tzv. Sjögrenova syndromu. Jedná se o autoimunitní progresivní onemocnění. Přesné příčiny výskytu nejsou známy, může se objevit samostatně nebo jako doprovodný projev jiného autoimunitního onemocnění.

Vrásky

Vráskám se postupem času nevyhne asi nikdo z nás (pokud tedy nebudeme podstupovat jednu plastiku za druhou). Jsou doprovodným jevem stárnutí, také ale mohou značit zvýšené riziko osteoporózy.

Poslední vědecké studie prokázaly vztah mezi nadměrným výskytem vrásek a ohrožením kvality a pevnosti kostí. Pokud se u žen v období menopauzy začnou nadměrně objevovat vrásky na čele či v okolí úst, lze očekávat vyšší riziko osteoporózy v pozdějším věku.

Oteklé nohy

Oteklé nohy mohou být příčinou mnoha věcí. Stačí, když si vezmete nepadnoucí obuv. Bývají doprovodným jevem při výronech, infekcích či podvrtnutí, často trápí také obézní lidi nebo těhotné ženy.

Pokud u vás ale žádný takový důvod není a oteklé nohy vás trápí stále častěji, může se jednat i o projev srdeční vady, přesněji o špatné pumpování srdce. Klasickými projevy tohoto problému jsou často otoky v oblasti chodidel či kotníků. Často mohou být příznakem onemocnění ledvin.

Nadměrné vypadávání vlasů 

K vypadávání velkého množství vlasů může být hned několik příčin. Těhotenství, stres, užívání některých léků, hormonální změny.

Suché řídnutí vlasů (převážně u žen) může ale také značit problémy s funkcí štítné žlázy.

Zjizvené (vroubkaté, důlkaté) nehty

Pro muže i ženy platí, že i o nehty je třeba řádně pečovat. Okusováním či nedokonalou péčí získají nepěkný vzhled, s kterým se dá ale stále něco dělat a problém vyřešit.

Pokud jsou ale vaše nehty deformované, mají netypické zabarvení, nebo se nehet odděluje od nehtového lůžka, pak je často příčina vážnějšího zdravotního charakteru.

Problémy s nehty často provázejí lidi s lupénkou, jedince se zánětlivým kloubním onemocněním, bývají i projevem nemoci zvané alopecia areata (projevuje se jako ohraničené vypadávání vlasů).

Zarudlé fleky či vyrážky v obličeji

Zarudlé oblasti obličeje bývají často projevem tzv. růžovky, jde o zánětlivé kožní onemocnění, častěji postihuje ženy. Přesné příčiny vzniku jsou nejasné.

Tmavé skvrny na kůži 

Tmavé skvrny, objevující se především zezadu na krku, mohou být pro "rýpavější" jedince příznakem nedostatečné hygieny v této oblasti.

Ve skutečnosti se může jednat o akantózu, což se projevuje tmavnutím a silnější vrstvou kůže, může být projevem kožního zánětu. Tyto skvrny se častěji projevují u cukrovkářů či lidí s nadváhou.

Ochlupení na nezvyklých partiích

Ve většině případů je nadměrné tělesné ochlupení sice nepříjemné, ale není nijak nebezpečné. U některých žen, vyskytuje-li se nadměrné ochlupení i na velmi nezvyklých místech, může značit příznaky tzv. Syndromu polycystických ovarií.

Jedná se o syndrom charakterizovaný zastavením ovulace, nepřítomností menstruace, neplodností a právě nadměrným ochlupením na nezvyklých místech.

Často se projevuje u žen kolem třicítky, jeho příčinami mohou být zvýšené hodnoty testosteronu a estrogenu.

Zažloutlé bělmo očí

Zažloutlé bělmo očí většinou neznačí nic dobrého. U dospělých se převážně jedná o příznaky onemocnění jater, jako je žloutenka nebo cirhóza.

Přečtěte si také
Hitem letošního léta je surfování s pádlem... a jde to i na řece
Stand Up Paddleboarding - surfování s pádlem - je novým druhem vodního sportu, který přinese fajn zážitky i pomůže k formování postavy.
Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo Café.

Reklama

Související články

Chřipku je nejlepší odehnat prevencí

Takové podzimní počasí, jaké nyní panuje, jsme již dlouho nezažili. Venku je tma, zima a nedá se dýchat. Lékaři už upozorňují na respirační onemocnění a varují...

Nemoci, které ohrožují stále mladší jedince

Nejlepší způsob, jak se vyhnout mnohým nemocem nebo zdravotním komplikacím, je prevence. S tou je vhodné začít co nejdříve, především pokud se jedná o vážnější...

Výběr článků

Načítám