Hlavní obsah

Jak se nejlépe zbavit kocoviny

Novinky, Karolína Vrbasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesnesitelná bolest hlavy, šílená neutuchající žízeň, žaludeční nevolnost, tělesná slabost, třes, únava... Tyhle nepříjemné ranní pocity střídající večerní alkoholovou euforii zažil už minimálně jednou za život každý. A každý se s nežádoucím stavem jménem kocovina také vyrovnává po svém.

Jak se nejrychleji zbavit kocovinyVideo: Novinky

 
Článek

Existují obecné rady, které vám pomůžou se s postalkoholickým trápením lépe poprat.

Než se vrhnete do víru bujarých oslav, najezte se, pokud možno sezobněte tabletku vitamínů a minerálů a hodně ji zapijte. V průběhu večera prokládejte každou skleničku alkoholu dvěma deci obyčejné vody. Snažte se nemíchat druhy alkoholu a pamatujte, že každá zapálená cigareta je hřebíčkem do vaší ranní kocovinové rakve.

Pokud se vám i přesto povede probudit se ráno v neutěšeném rozpoložení, podnikněte následující kroky. Vypijte větší množství vody, nebo si připravte bylinkový čaj s medem. Fruktóza obsažená v medu nebo v ovoci napomáhá zbytkový alkohol odbourávat.

Pokud na to máte žaludek, dejte si teplý hovězí vývar nebo česnečku, polévka by měla neutralizovat překyselený žaludek. Odborníci na zdravou výživu doporučují následnou půlhodinovou procházku na čerstvém vzduchu. Pak si doma znovu lehněte do postele a ještě zhruba tři hodiny spěte. Po probuzení by měla být kocovina víceméně ta tam. Tohle ovšem platí pouze v případě takzvaných mírnějších kocovin.

Silná kocovina si žádá radikální řešení

U těžších forem však o nějakém procházení se nemůže být řeč. Pokud zvracíte, máte pocit, že vám praskne hlava a vysílení organismu vám nedovolí udělat ani pár kroků z postele, musí nastoupit radikálnější řešení. V první řadě se pravděpodobně neobejdete bez prášků na bolení hlavy a na utlumení žaludeční nevolnosti. Pak nezbývá než ležet a pokoušet se do sebe v pravidelných intervalech vpravovat tekutiny, po dvou třech hodinách musí nastoupit alespoň malé množství jídla. Nejlépe takové, které nedráždí žaludek, tedy vývar, nebo suché pečivo.

Po pár hodinách do sebe vpravte mastné nebo tučné jídlo – smažený sýr, opečenou slaninu, pořádný biftek…podle britských vědců se alkohol prostřednictvím těchto potravin snadněji odbourá. Rozhodně zapomeňte na kávu, panáčka na „spravení“, mléko nebo okurkovou vodu.

Zmíněné preparáty vám v tomto případě pomůžou pouze krátkodobě a jen oddálí nepříjemné stavy o několik desítek minut. Jednoduše spěte, pijte vodu a ve volných chvílích myslete na pozitivní nealkoholové zítřky.

Čeho se technicky zbavit nelze, je kocovina morální, s tou se jedinec musí popasovat v rámci svého vlastního svědomí. A podle průzkumů je často právě ta důvodem, proč se lidé alkoholu vyhýbají. Zcela ideální variantou, jak předejít kocovinovým stavům, je řídit se již notoricky známým doporučením: jednoduše nepít, nebo pít s maximální možnou mírou. Většina z nás „neabstinentů“ si je ale dobře vědoma toho, že jednou za čas nastane situace, kdy tuto dobře míněnou radu nelze úspěšně převést do praxe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám