Hlavní obsah

Jak se změní život, když se změní váha

Pocit štěstí, zadostiučinění, větší sebevědomí a více energie do života, to zná asi každý, kdo úspěšně shodil kila, která ho trápila. Se změnou postavy a sebehodnocení někdy přicházejí také nečekané úspěchy a obrat v životě o sto osmdesát stupňů.

Foto: Profimedia.cz

Se změnou postavy a sebehodnocení přichází obrat v životě o sto osmdesát stupňů.

Článek

„U klientů, kteří zhubnuli deset a více kilogramů, většinou sledujeme, jak se postupně mění jejich pohled na svět. Jsou otevřenější, přátelštější, mají více energie. V průběhu hubnutí většinou změní i styl oblékání a účes, jsou sebevědomější, což se odráží třeba i na kariérním úspěchu,“ říká nutriční specialistka a trenérka Gabriela Knosová z brněnského Institutu kompliment.

Z extrému do extrému

Dvaatřicetileté Zuzce vysoká nadváha komplikovala život – styděla se, nevěřila si a hlavně se trápila tím, že nemůže najít partnera, který by ji bral takovou, jaká je – kila nekila. Kamarádka jí slíbila, že ji seznámí se sympatickým nezadaným kolegou, který hledá partnerku, se kterou si bude mít co říct a se kterou bude zábava. „A s tebou zábava je, máte toho tolik společného! Přemlouvala mě tehdy a já si řekla, proč ne,“ vzpomíná Zuzka.

Kamarádka měla pravdu, popovídali si, jako by se znali léta. Když ale došlo na „lámání chleba“, z další schůzky vycouval a omluvil se, že žádný vztah v současnosti nehledá. „O týden později jsem ho viděla s jinou, štíhlou partnerkou. Bolelo to. A byla to poslední kapka, abych se rozhodla zhubnout.“

Nenechala nic náhodě a svěřila se do rukou odborníků. Během sedmi měsíců zeštíhlela v brněnském Institutu kompliment o devětadvacet kilogramů. „Začala jsem být více sama sebou a přestala se trápit tím, co si o mě ostatní myslí,“ usmívá se Zuzka. Na rande ji zvalo čím dál více mužů, což jí lichotilo. „Muži se za mnou začali otáčet, zvali mě na večeři a na výlety. Nabídky bohužel přicházely i od ženatých mužů. Až mi to někdy začalo i vadit. Prostě, z extrému do extrému,“ uzavírá.

Zadržena policií

Dvaadvacetiletá studentka Lenka shodila padesát dva kilogramů. Když se jednou vracela z konzultace, po několika metrech ji zastavili policisté. Zadrželi jí všechny doklady a odstavili auto – podezřívali ji, že se vydává za jinou osobu. Nechtěli věřit, že na fotkách je skutečně ona.

„Nedivili jsme se, naprosto se totiž nepodobala. Milé bylo, že k nám klientka přišla bezprostředně po příhodě, protože stála blízko komplimentu, rozesmátá vše povyprávět. Přestože ji čekalo nepříjemné vyřizování, byla šťastná z toho, že její proměna byla potvrzena dokonce i mocí úřední,“ vzpomíná terapeutka z Institutu kompliment.

Z dámy „krev a mlíko“ odbornice na hubnutí

Změnou jako z pohádky prošla dnes čtyřicetiletá Julka ze Slovenska. „Už ve třinácti jsem vážila dvaaosmdesát kilogramů, učitelka i lékařka ze mě byly nešťastné. Tehdy jsem si napsala na ruku: NEJEZ! To byl můj recept na hubnutí v období puberty,“ vypráví Julka.

Kila ji vždy svazovala a trápila – jak sama říká, jako tlouštík mohla být pro muže kamarádkou, ale ne přítelkyní. Zkusila bezpočet diet a jednou to zafungovalo. Přijel pro ni princ na bílém koni a vzal si ji. Po svatbě ale její snaha polevila a začala vykrmovat sebe i svého muže. Váha se vyšplhala na rekordních sto třicet dva kilogramů.

„Jednoho dne si mě nadřízená zavolala, že si prý kolegyně stěžují, že se potím a je to cítit. Tehdy jsem myslela, že se propadnu do země,“ vzpomíná Julka. Šéfka jí podala pomocnou ruku a doporučila odborníky z Institutu kompliment. Julka začala hubnout a neuvěřitelné se stalo skutečným: po shozených 50 kilech začala fotit módu pro plnoštíhlé. Dnes váží něco málo přes sedmdesát kilogramů a stala se spisovatelkou: o strastech a slastech svého života vypráví v knize „Kilá, ktoré mi zmenili život“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám