Hlavní obsah

Každý pátý Čech je už obézní

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku stále přibývá lidí, kteří mají problémy s kily navíc. Každý třetí trpí nadváhou, každý pátý je už obézní. Tento trend vyšvihl Čechy až na samotný vrchol evropského žebříčku. Varovná jsou také stoupající čísla dětské obezity a narůstající počty cukrovkářů mezi dětmi. Mnoho odborníků proto o obezitě hovoří jako o epidemii nového tisíciletí.

Foto: Profimedia.cz

V obezitě jsou Češi už na vrcholu evropského žebříčku

Článek

Nadváha a obezita se stávají jedním z nejpalčivějších problémů současnosti na celém světě a náklady jednotlivých zemí spojené s jejich léčbou stále narůstají. Podle posledních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí nadváhou 1,6 miliardy lidí starších patnácti let, z toho 400 miliónů lidí obezitou. S nadváhou se potýká dokonce přinejmenším 20 miliónů dětí starších pěti let.

„Obezita a cukrovka jsou novými civilizačními nemocemi našeho světa. Zvláště v západní Evropě a Severní Americe se počty nemocných rapidně zvyšují a narůstají procenta obézních dětí. Je naprosto alarmující, že onemocnění jako vysoký krevní tlak a cukrovka začínají být chorobami adolescentů,“ varuje Luigi Gratton, viceprezident pro lékařství a vzdělávání Herbalife.

Každé páté dítě do 12 let má nadváhu

Jak jsou na tom Češi? Dost špatně. Součet nadváhy a obezity u žen přestavuje neuvěřitelných 68 % a u mužů dokonce 72 %. To je více než v celoevropském průměru. Podle nedávných výzkumů se v Česku potýká s nadbytečnými kily každé páté dítě od šesti do dvanácti let a každé desáté do šestnácti let.

To souvisí s tím, že děti přebírají nezdravé návyky rodičů a nesnídají, případně nesvačí, což dokazují zkušenosti i z ostatních států: „Doby, kdy každá maminka připravovala svým dětem svačinu tak, jak jsme byli zvyklí v našich letech, jsou zřejmě již dávno pryč. A právě v tom je problém. Když dětské tělo nemá průběžně dostatečný příjem energie, dochází k ukládání energie do tukových zásob. Kvůli nepravidelnému stravování se tělo naučí s přijatou energií šetřit a část si bude ukládat do zásob v podobě tuku, což do budoucna vede k tloustnutí,“ upozorňuje Gratton.

S ručičkou na váze stoupá i zdravotní zátěž pro celý organismus. S obezitou totiž podle lékařů úzce souvisí řada onemocnění. Jsou to především: cukrovka druhého typu, vysoký krevní tlak, ateroskleróza a s ní spojený výskyt infarktu myokardu a cévní mozkové příhody, bolesti zad, problémy s klouby, neplodnost či některé typy nádorů. Kromě toho je obezita častou příčinou depresivních stavů.

Reklama

Související témata:

Související články

Hubnutí podle ročního období

Také si myslíte, že na podzim nemá cenu hubnout? Do příštího léta a předvádění se v plavkách času dost, za chvíli stejně budou Vánoce a zase se bude kynout....

Výběr článků

Načítám