Hlavní obsah

Zvýšené riziko meningitidy u některých lidí způsobují defektní geny

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meningitida nebo také zánět mozkových blan patří k infekčním nemocím, které se vyznačují dramatickým a velmi rychlým nástupem a průběhem. Rozlišujeme dvě základní formy onemocnění. Hnisavá meningitida je často bakteriálního původu a nehnisavá je nejčastěji způsobená viry. Vědci ale zjistili, že u některých jedinců mohou výskyt bakteriální formy způsobovat i některé chybné geny.

Foto: Profimedia.cz

Snímek bakterie meningitidy pořízený elektronovým mikroskopem

Článek

Odborníci ve svém posledním výzkumu označili skupinu genů, která u některých jedinců může vést právě k rozvoji bakteriální meningitidy. Zatím není přesně jasné, jakým způsobem tyto geny vznikají.

Jsou zároveň přesvědčeni, že toto zjištění by mohlo sehrát důležitou roli při přípravě vakcíny proti meningitidě typu B, která je nejvíc nebezpečná a proti které není zatím očkování.

Lékaři z Imperial College v Londýně studovali 475 pacientů s příznaky bakteriální meningitidy a výsledky porovnávali s údaji od zdravých pacientů.

Z porovnání zjistili, že bakterie u některých jedinců díky chybným genům snadněji převezmou kontrolu nad imunitním systémem a nemoc tak snáz propukne.

Jeden člověk ze 40 tisíc onemocní

Vedoucí výzkumu, pediatr profesor Michael Levin, k tomu uvedl: "I když převážná většina lidí dokáže nějakým způsobem bakteriím meningokoka čelit, u jednoho člověka ze 40 tisíc přesto tato nemoc propukne. Naše studie se zaměřovala právě na zjištění, proč u některých lidí nemoc propukne ve vážné formě, zatímco další zůstávají imunní.

Zjištění, že existují genetické faktory, které mohou vést k rozvoji meningitidy, se nám proto zdá jako velmi důležitý objev."

Co onemocnění způsobuje 

Hnisavou meningitidu způsobují nebezpečné bakterie, které jsou hlavní příčinou těžkého zánětu v oblasti mozku a mohou proniknout až k mozkovým obalům.

Naproti tomu nehnisavá forma je způsobována především herpes viry. Tento typ nemoci většinou přímo neohrožuje život. Může ale způsobovat těžkou otravu krve a končetin, které pak musejí být amputovány, aby se infekce včas zastavila.

Výskyt v Česku

V České republice nejčastěji převažují skupiny B a C, typ A se u nás vyskytuje spíš ojediněle, úmrtnost na něj představuje 25 % ze všech případů. Celkově vědci znají třináct druhů meningokoků.

Nákazou bývají nejvíce ohroženy malé děti do čtyř let, dále pak mládež mezi 15 až 20 roky, častěji bývají postiženi chlapci. Inkubační doba je mezi jedním až šesti dny, nejčastěji jsou to tři až čtyři dny.

Nejúčinnější prevencí proti meningokokovým onemocněním je očkování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám