Hlavní obsah

Zatočte s chřipkou prevencí a vhodným léčením

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česku hrozí chřipková epidemie, dorazit má do 14 dnů. Pomoci může očkování nebo preventivní opatření. Pokud vás ale zasáhne, měli byste zůstat na lůžku, nezatěžovat svůj organismus těžkými jídly a jíst co největší množství vitamínu C.

Článek

Virus chřipky se šíří smrkáním, kýcháním. Jde o kapénkovou nákazu, a proto člověk, který chřipku má, musí být izolován od svého okolí, jinak může nakazit desítky, ba stovky lidí. Zůstat tři až pět dní doma se rozhodně vyplatí.

Antibiotika nejsou v žádném případě léky proti chřipce ani jiné virové nákaze. Mají smysl teprve při komplikacích, které způsobují bakterie. Mnozí lékaři, zejména u starších osob, se tzv. sichrují a raději jim antibiotika při chřipce předepíší, protože se obávají nejrůznějších, hlavně plicních komplikací.

Jaké léky použít

Léky vhodné k léčbě jsou paralen nebo acylpyrin a klid na lůžku. Lékaři doporučují při chřipce zvlhčovat vzduch a nemít v ložnici víc než 20 stupňů Celsia. Samozřejmostí je dostatečně pít a jíst lehkou stravu, která by neměla být bohatá na tuky.

Pomáhají i obklady s bezinkovým octem na zápěstí, krk a hlavu, ulevují i chladné zábaly. Osvědčilo se i nevečeřet a nezatěžovat trávením organismus, který bojuje s infekcí. Dvě velká jablka denně, větší pomeranč nebo grep by měly pokrýt doporučenou denní dávku 80 mg vitamínu C. V době chřipky jeho potřeba stoupá, a tak se vyplatí přidat zelí, kiwi, citróny či papriky.

Chřipka může odstartovat rozvoj dalších nemocí, o nichž jsme dosud neměli ani ponětí, že v našem těle dřímají.

Jak se preventivně bránit
Otužováním, včetně lehkého oblékání a dostatečného větrání místností. I v mrazech stačí 3 vrstvy oblečení, ne víc.
Dostatečný příjem vitamínů, zejména C, který je v ovoci, a dále tekutin, tedy vypít denně nejméně 2,5 až 3 litry tekutin.
Dodržování zdravého způsobu života, což znamená nejen zdravě jíst, ale i sportovat alespoň 4x týdně nebo denně ujít pro své zdraví nejméně deset tisíc kroků, což u dospělého muže je přibližně 8,5 km a u ženy 6,5 km.
V případě prvních příznaků onemocnění omezit styk s okolím, nenavštěvovat zařízení, kde se pohybuje více osob, například kina, divadla.
Používat kapesník při kašli a kýchání anebo roušku. Ta je naprosto nutná, jestliže je v rodině malé dítě.

Klinický obraz chřipky

Chřipka vzniká náhle a mohou se při ní dostavit:

• horečka přes 39 stupňů

• zimnice

• bolesti hlavy

• bolesti svalů a kloubů

Později mohou nastat příznaky postižení dýchacích cest:

• pálení v krku

• suchý dráždivý kašel

• nevýrazná rýma 

Méně časté projevy onemocnění:

• světloplachost

• potíže zažívacího traktu

Reklama

Související témata:

Související články

S první zimou přibývá viróz a nachlazení

Mnozí v našem okolí začínají být nachlazeni, kýchají, kašlou či z nosu jim teče rýma. Vyhnout se pak takové virové nákaze je přímo nadlidský výkon. Jen jedinci...

Výběr článků

Načítám