Hlavní obsah

Za infarkt či cukrovku u obézních lidí může chaos v mozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Američtí vědci odhalili, proč obezita vede k vážným onemocněním jako je cukrovka a srdeční choroby. Důvodem je zmatek, který vzniká při přejídání v mozku.

Foto: Profimedia.cz

Obezita se stává globálním problémem.

Článek

Lékaři z univerzity ve Wisconsinu zjistili, že při nadměrné konzumaci jídla aktivuje mozek svůj vlastní imunitní systém, který začne produkovat obranné buňky proti nepříteli. Ten přitom ale neexistuje.

"Tento systém v mozku není za normálních okolností aktivní," vysvětluje vedoucí výzkumu doktor Cai a dodává: "Během studie se ukázalo, že obezita způsobuje v těle rozsáhlé záněty související se vznikem nemocí spojených s obezitou, jako je srdeční selhání nebo cukrovka."

Obezita se stává globálním problémem a odhaduje se, že vloni chodily po naší planetě téměř dvě miliardy tlustých lidí. Léky proti tomuto onemocnění přitom mají jen omezenou účinnost, zato ale různé vedlejší účinky.

Za vše může přejídání

Při pokusech na myších se ukázalo, že příjem tučné potravy aktivuje část mozku zvanou hypotalamus, a ta začne produkovat látku, kterou vědci označují jako IKKb/NF-kb. Přitom ale mozek přestane vnímat signály hormonu leptinu, který pomáhá regulovat chuť k jídlu a měnit přijatou potravu na energii.

Při zvýšené produkci IKKb/NF-kb žraly myši více a naopak, pokud se tvorba této látky omezila, nepotřebovaly tolik potravy. Doktor Cai je přesvědčen, že jeho tým objevil spouštěcí mechanismus nemocí spojených s obezitou.

"IKKb/NF-kb v hypotalamu podporuje vznik moderních nemocí, které jsou způsobeny přejídáním," říká.

Reklama

Související témata:

Související články

Ne každý, kdo přestane kouřit, ztloustne

Celá řada kuřáků nechce přestat kouřit díky obavám, že hned poté ztloustnou. Přestože skutečně nějaký kilogram přiberou čtyři z pěti exkuřáků, odborníci tvrdí,...

Výběr článků

Načítám