Hlavní obsah

Onemocnění rakovinou prsu lze předcházet jedině prevencí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina patří mezi nejčastější formy tohoto onemocnění u žen. Každý rok je diagnostikována miliónům žen po celém světě, jen u nás se tuto smutnou zprávu dozví 6000 žen a téměř 2000 na ni zemře. Nejlepším a také jediným způsobem, jak proti ní bojovat, je odhalit ji včas a začít léčit. Rakovina prsu se však nevyhýbá ani opačnému pohlaví. Jedno procento nádorů postihuje také muže.

Článek

Opravdu nejdůležitější je u rakoviny prsu prevence. Patří sem kombinace samovyšetření prsu, vyšetření ultrazvukem a hlavně nezbytná odborná vyšetření mamografem.

Pravidelné mamografické vyšetření je vhodné u žen nad 40 let věku (ideálně každoročně), pro mladší ženy se nehodí. Při mamografickém vyšetření dokáží lékaři objevit za vhodných okolností malé ložisko, které není dosud hmatné, a u kterého je vysoká naděje úplného vyléčení.

 „Záludností tohoto závažného onemocnění je fakt, že obvykle nebolí, a tak ženy nemají silné nutkání jít k lékaři. Prevence se zanedbává a často se stává, že je rakovina prsu diagnostikována až v pokročilých stádiích, kdy už je léčba obtížnější a naděje na vyléčení menší,“ vysvětluje profesor. MUDr. Jan Daneš, CSc. přednosta Radiodiagnostické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Navíc včasné odhalení nádoru a rychlé zahájení léčby jsou také jedním z hlavních faktorů snižujících nutnost radikálního chirurgického řešení. Obvykle stačí jen odstranění nádoru s částí zdravé tkáně a uzlinami v podpaží,“ dodává profesor Daneš.

Na důležitost prevence upozorňuje Růžová jízda 

Do poloviny října bude na důležitost prevence rakoviny prsu upozorňovat "Růžová jízda" - růžový autobus, který během měsíce navštíví 25 měst z celé republiky např. Benešov (13.10.), Nymburk (15.10.), Olomouc (10.10.), Havířov (7.10.), Svitavy (30.9.), Jindřichův Hradec (26.9.), Teplice (17.9.), Chrudim (1.10.).

Posádka autobusu bude také rozdávat poukázky Ženy ženám s příspěvkem 200 korun na preventivní vyšetření prsu. Oporou jim budou statečné dámy z Aliance českých organizací a žen s rakovinou prsu. Mají osobní zkušenosti s touto nemocí, a mohou proto všem správně poradit i vyslechnout.

Cílem akce je přesvědčit nejen všechny ženy, ale i muže, že jedinou správnou a přitom snadnou cestou k včasnému odhalení nebezpečí rakoviny prsu, jsou pravidelná preventivní mamografická či sonografická vyšetření. Jedině prevencí je možné odhalit riziko onemocnění rakovinou prsu včas. 

V autobuse proto budou k dispozici adresy a kontakty nejbližších screeningových center a také spojení na pacientské organizace.   

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám