Hlavní obsah

Onemocnění rakovinou prsu lze předcházet jedině prevencí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina patří mezi nejčastější formy tohoto onemocnění u žen. Každý rok je diagnostikována miliónům žen po celém světě, jen u nás se tuto smutnou zprávu dozví 6000 žen a téměř 2000 na ni zemře. Nejlepším a také jediným způsobem, jak proti ní bojovat, je odhalit ji včas a začít léčit. Rakovina prsu se však nevyhýbá ani opačnému pohlaví. Jedno procento nádorů postihuje také muže.

Článek

Opravdu nejdůležitější je u rakoviny prsu prevence. Patří sem kombinace samovyšetření prsu, vyšetření ultrazvukem a hlavně nezbytná odborná vyšetření mamografem.

Pravidelné mamografické vyšetření je vhodné u žen nad 40 let věku (ideálně každoročně), pro mladší ženy se nehodí. Při mamografickém vyšetření dokáží lékaři objevit za vhodných okolností malé ložisko, které není dosud hmatné, a u kterého je vysoká naděje úplného vyléčení.

 „Záludností tohoto závažného onemocnění je fakt, že obvykle nebolí, a tak ženy nemají silné nutkání jít k lékaři. Prevence se zanedbává a často se stává, že je rakovina prsu diagnostikována až v pokročilých stádiích, kdy už je léčba obtížnější a naděje na vyléčení menší,“ vysvětluje profesor. MUDr. Jan Daneš, CSc. přednosta Radiodiagnostické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Navíc včasné odhalení nádoru a rychlé zahájení léčby jsou také jedním z hlavních faktorů snižujících nutnost radikálního chirurgického řešení. Obvykle stačí jen odstranění nádoru s částí zdravé tkáně a uzlinami v podpaží,“ dodává profesor Daneš.

Na důležitost prevence upozorňuje Růžová jízda 

Do poloviny října bude na důležitost prevence rakoviny prsu upozorňovat "Růžová jízda" - růžový autobus, který během měsíce navštíví 25 měst z celé republiky např. Benešov (13.10.), Nymburk (15.10.), Olomouc (10.10.), Havířov (7.10.), Svitavy (30.9.), Jindřichův Hradec (26.9.), Teplice (17.9.), Chrudim (1.10.).

Posádka autobusu bude také rozdávat poukázky Ženy ženám s příspěvkem 200 korun na preventivní vyšetření prsu. Oporou jim budou statečné dámy z Aliance českých organizací a žen s rakovinou prsu. Mají osobní zkušenosti s touto nemocí, a mohou proto všem správně poradit i vyslechnout.

Cílem akce je přesvědčit nejen všechny ženy, ale i muže, že jedinou správnou a přitom snadnou cestou k včasnému odhalení nebezpečí rakoviny prsu, jsou pravidelná preventivní mamografická či sonografická vyšetření. Jedině prevencí je možné odhalit riziko onemocnění rakovinou prsu včas. 

V autobuse proto budou k dispozici adresy a kontakty nejbližších screeningových center a také spojení na pacientské organizace.   

Reklama

Související témata:

Související články

ON-LINE CHAT: Jana Drexlerová z Mamma Help

Jana Drexlerová patří mezi ženy, které přišly na onemocnění rakoviny prsu včas a zdárně prošly léčbou. V současné době je ředitelkou Mamma Help center, která...

Kloboukem proti rakovině

V České republice každoročně onemocní rakovinou prsu asi 6000 žen. Přibližně 2500 z nich zemře. Podle kvalifikovaných odhadů nyní žije v České republice 46 000...

Rakovinu prsu lze včas odhalit ze slin ženy

Vyšetření na rakovinu prsu bývá pro ženy často traumatizující. Američtí vědci teď však přišli na velmi účinnou a bezbolestnou metodu, která pomůže tento...

Ročně 70 žen do 35 let dostane rakovinu prsu

V České republice ročně až 70 žen do 35 let dostane rakovinu prsu. Nejvíce však postihuje ženy od 45 let výše. Právu to řekla ve čtvrtek doktorka Miroslava...

Záludný lymfedém dokáže potrápit

Ženy, které vyhrají svůj souboj s rakovinou prsu, mohou přesto skončit tragicky: v invalidním důchodu. Kvůli sloní ruce vyvolané lymfedémem.

Výběr článků

Načítám