Hlavní obsah

Vydatná snídaně nastartuje organismus i mozek k lepší činnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tělo i mysl nabírá po ránu energii ze snídaně – čím vydatnější, tím lepší. Například je prokázáno, že u dětí, které ráno nesnídaly, klesá pozornost, zhoršuje se paměť a soustředění, rychle se unaví. Podle odborníků by všichni do dvou hodin po probuzení měli zkonzumovat sacharidy, mléčné bílkoviny a dostatečné množství nápoje.

Foto: Emco, Novinky

Snídaně by měla být základem každého jídelníčku.

Článek

Snídaně by měla být základem každého jídelníčku. Podle odborníků by měla pokrýt až 30 % kalorií z celkové denní dávky. Je to především proto, že se kalorie v první části dne spalují rychleji přirozenou aktivitou a neukládají se do tukových zásob. Kdo tedy nesnídá, o to více jí během dne a snáze tak přibývá na váze. ´

Samozřejmě je velký rozdíl, snídáme-li sladkou buchtu, koblihu, rohlík s džemem nebo müsli s jogurtem, ovesnou kaši, celozrnný chléb se sýrem.

"Sacharidy typu jednoduchých cukrů obsažené v bílém pečivu jsou málo vhodné, protože nedodají organismu ty správné výživné hodnoty a je po nich rychle opět hlad," vysvětluje odbornice na výživu doktorka Ludmila Oliveriusová.

"Vybírat bychom měli především komplexní sacharidy bohaté na vlákninu, které jsou obsaženy v celozrnných, především ovesných, cereáliích s vysokou nutriční hodnotou. Tedy přestože všechny uvedené potraviny budou mít stejnou energetickou hodnotu, budou se výrazně lišit hodnotou výživovou," dodává.

Oves patří mezi nejzdravější obiloviny

Oves obsahuje dostatečné množství aminokyselin nezbytných pro stavbu bílkovin a svalů. Díky těmto aminokyselinám a vysokému obsahu aminokyselin esenciálních se bílkoviny v ovesných vločkách blíží ideálnímu proteinu.

Obsahuje rovněž značné množství fytochemických látek včetně širokého rozpětí antioxidantů, které mohou mít příznivé fyziologické vlivy. Oves má také příznivý vliv na snižování celkového cholesterolu a LDL-cholesterolu.

"Snížení úrovně cholesterolu vlivem ovsa souvisí téměř vždy s přítomností b-glukanů, které patří do rozpustné či polorozpustné vlákniny. Dobrovolníci, kterým byly podávány denně 3g a více rozpustné vlákniny (b-glukanů) z ovesných produktů, vykázali pětkrát větší redukci celkové hladiny cholesterolu, než ti, jimž bylo podáváno menší množství," objasňuje Oliveriusová.

Reklama

Související články

Chcete-li být štíhlé, snídejte

Nesnídat a udržet si dokonalou postavu je skutečně velmi náročné. Naopak ti, kteří si po ránu dopřejí vydatnou stravu, mají mnohem méně problémy s přibýváním...

Jak si pořídit holčičku? Nesnídejte

Britští vědci přišli s receptem na to, jak si pořídit holčičku. Stačí, když se žena v době početí bude vyhýbat snídaním. Statistická data totiž dokazují,...

Výběr článků

Načítám