Závěry se opírají o dvouletou studii, v níž 322 lidí s mírnou formou obezity dodržovalo nízkotučnou dietu s omezeným příjmem kalorií nebo středomořský jídelníček s omezeným příjmem kalorií či nízkosacharidovou dietu.

Ačkoli všichni dobrovolníci omezili svůj denní příjem kalorií, osoby ve skupině dodržující nízkotučnou dietu zhubly za dva roky v průměru pouze 2,9 kilogramu, zatímco osoby ve skupině středomořského jídelníčku 4,4 kilogramu a osoby s nízkým příjmem sacharidů dokonce 4,7 kilogramu.

„Tyto míry redukce váhy jsou srovnatelné s výsledky, jichž lze dosáhnout lékařem předepsanými léky na omezení hmotnosti,“ tvrdí vedoucí autorka studie Iris Shaiová.

Nízkotučná dieta přitom dokázala snížit poměr celkového cholesterolu k tomu „dobrému“ HDL o 12 procent, zatímco nízkosacharidová v průměru o 20 procent.

Do studie se zapojily Univerzita Ben Gurion, izraelské Centrum nukleárního výzkumu, Harvardská univerzita, Univerzita Lipsko a Univerzita Západního Ontaria.