Hlavní obsah

Tatarská omáčka oživí letní grilování

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez tatarské omáčky se dnes neobejde žádná restaurace rychlého občerstvení a nebylo by bez ní to pravé ani letní grilování. Ročně se jí společně s majonézou u nás prodá kolem 14 tisíc tun. Odborníci na výživu tatarce zrovna nefandí, vyčítají jí hlavně velký obsah tuku. Existuje už i její nízkotučná varianta, kdy jedna porce má asi 50 kcal.

Článek

„Žádná potravina není sama o sobě z hlediska nutričního složení nezdravá, tedy ani tatarská omáčka. Záleží však na tom, jak často, kolik a také v jaké kvalitě se konzumuje. Pokud je to s mírou a ne denně, pak se člověk nemusí odříkat ani tatarské omáčky.

To ovšem neplatí pro osoby s vysokou hladinou cholesterolu a pro pacienty s přísnými dietami, například u onemocnění slinivky břišní či žlučníku,“ upozorňuje Věra Stejskalová, nutriční terapeutka z pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice.

V každé zemi ji míchají trochu jinak

Základ tatarské omáčky tvoří majonéza, která se dochucuje zeleninou a kořením. Každá národní gastronomie má pro ni obvykle vlastní soubor ingrediencí. Zatímco u nás si vystačí s kyselými okurkami, cibulí, hořčicí, pepřem a solí, ve Francii v ní nechybí ani šalotka, kapary, petržel nebo estragon, jinde zase třeba kousky vařených vajec.

Právě vejce, bez nichž se tyto omáčky neobejdou, se často u majonézy, a tedy i tatarské omáčky považují za součást značně rizikovou kvůli nákaze bakterií salmonela.

„U doma zhotovené tatarky lze sice snížit obsah tuku, přesto je lepší ji koupit v obchodě. Po zdravotní stránce jsou totiž průmyslově připravené majonézy a tatarky mnohem méně nebezpečné, protože jsou vyrobeny z vajec důkladně hygienicky ošetřených a tepelně zpracovaných. A dá se u nich také omezit množství tuku, pokud se přimíchá bílý jogurt,“ uklidňuje Věra Stejskalová.

Vše samozřejmě platí, pokud se tatarská omáčka správně uchovává, tedy v teplotě 5-10 °C. Při vyšší nejen ztrácí typické chuťové vlastnosti, ale dochází také k pomnožování nežádoucích mikroorganismů. Po otevření je proto nutné tatarku co nejdříve spotřebovat. Pozor - nabírat vždy jen čistou lžící, nikdy prstem. A už vůbec neolizovat hrdlo obalu. Tak se totiž omáčka nejsnadněji kontaminuje.

Salsa Caprese na marinovaném lilku (4 porce)

1 lilek, 2 stroužky česneku, ostrá paprika, oregano, pepř, olivový olej, 200 g mozzarelly, 4 rajčata, čerstvá bazalka, citrónová šťáva, 20 růžiček brokolice a květáku, 8 baby mrkviček, tatarská omáčka

.: Salsa Caprese na marinovaném lilku. Foto: Archiv Hellmann's

Brokolici, květák a karotku krátce povaříme v osolené vodě. Omytý lilek podélně nakrájíme na plátky, potřeme drceným česnekem, oreganem a paprikou. Osolíme, opepříme a ogrilujeme. Rajčata rozkrojíme, zbavíme dužniny, nakrájíme na kostičky stejně jako mozzarellu a obojí smícháme. Přidáme sekanou bazalku a citrónovou šťávu. Plátky lilku obložíme směsí rajčat, vařenou zeleninou, lžící tatarské omáčky a podáváme.

Těstovinový salát s houbami a parmskou šunkou (4 porce)

350 g těstovin, 150 g tatarské omáčky Hellmann’s s houbami, 100 g sterilovaných žampiónů, 50 g jarní cibulky, 1 chilli paprička, sůl, pepř, 50 g parmské šunky, 60 g polníčku

.: Těstovinový salát s houbami a parmskou šunkou. Foto: Archiv Hellmann's

Těstoviny uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Houbovou tatarskou omáčku smícháme s nakrájenými žampióny, drobně sekanou jarní cibulkou a chilli papričkou. Osolíme, opepříme a promícháme s těstovinami. Pokrm ozdobíme plátky parmské šunky a lístky polníčku.

Gratinovaný sýr s marinovanou zeleninou (4 porce)

460 g sýra Pepa na gril, 450 g nakládané kyselé zeleniny (cibulka, okurka, květák, karotka), tatarská omáčka Hellmann's s křenem a rajčaty, 4 mini Focaccia (k dostání v supermarketech)

.: Gratinovaný sýr s marinovanou zeleninou. Foto: Archiv Hellmann's

Sýr okořeníme a pečeme 10 minut v troubě při 210 °C. Nakládanou zeleninu dochutíme kořením nebo jemně krájenou jarní cibulkou. Mini Focaccia prohřejeme v toustovači, pak na ně položíme rozpečený sýr, obložíme nakládanou zeleninou a dochutíme tatarskou omáčkou s křenem a rajčaty.

Fit Tip (4 porce)

600 g šmakouna, grilovací koření, 4 papriky, 1 cuketa, 10 sušených rajčat, olivový olej, provensálské koření, tatarská omáčka s česnekem

.: Fit tip. Foto: Archiv Hellmann's

Trocha historie

Tatarka není kulinářský výdobytek časů novodobých. Už středověk znal omáčky zhotovené z vajec, octa, oleje a koření. Stejně jako dnes podtrhovaly chuť masa a ryb. Ale gurmetský punc jí dala až Francie. Podle historických klípků se o to postaral kuchař vévody de Richelieu. Když vymýšlel koncem 50. let 18. století menu na oslavu dobytí jedné ze španělských pevností, prostě zkusil promíchat majonézu s kousky zeleniny a voňavých bylinek. Tehdy se ale omáčka ještě nejmenovala tatarská, i když se složením od té současné moc nelišila. Dnešní označení vzniklo až o sto let později. V té době si totiž Francouzi velmi oblíbili tatarské bifteky a polévali je majonézou s pikantním kořením, později zvanou sauce tartare, tedy tatarská omáčka.

Z části olivového oleje a grilovacího koření připravíme marinádu, do níž přes noc ponoříme porce šmakouna. Omytou zeleninu nakrájíme na kousky, ogrilujeme a posypeme provensálským kořením. Naloženého šmakouna opečeme na oleji, položíme na tep lou zeleninu a doplníme tatarskou omáčkou Hellmann’s česnekem.

Reklama

Související témata:

Související články

Čokoláda pomáhá proti infarktu

Britští lékaři provádějí studii, která by měla potvrdit názor, že čokoláda snižuje riziko infarktu, a to především u žen s cukrovkou. Čokoláda vyrobená...

Výběr článků

Načítám