Pak svá játra chrání před chorobou známou pod diagnostickým označením nealkoholové poškození jater tukem.

Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu zjistili, že osoby pijící denně sklenku vína (nikoli však více) byly o polovinu méně ohroženy vznikem nealkoholového jaterního poškození tukem ve srovnání s osobami, které nepily žádný alkohol.

Ale tento fenomén platí pouze u vína. Pijáci piva či tvrdého alkoholu, přestože denně vypili doporučené množství, tedy půl litru piva či jednoho panáka tvrdého alkoholu, měli vyhlídky na vznik zmíněné choroby naopak až čtyřikrát vyšší.

Pět procent případů NAFLD se podle lékařů u dospělých rozvine v cirhózu jater.

„Výsledky této studie přinesly změnu v paradigmatu problém tím, že tvrdí, že mírná konzumace vína může být nejen bezpečná pro játra, ale že jim může ve skutečnosti prospět při prevenci NAFLD,“ uvedl docent Jeffrey Schwimmer ze San Diega.

Studie byla publikována v odborném časopise Hepatology.