Hlavní obsah

Sklenka vína denně ochrání játra

SAN DIEGO

Alkohol a zdravá játra? Většina lékařů by si myslela, že se jedná o naprosto nesmyslné spojení. Ale podle kalifornských odborníků může skutečně alkohol játrům prospívat. Ovšem pouze v případě, že jejich majitel denně vypije maximálně sklenku, a to kvalitního vína.

Článek

Pak svá játra chrání před chorobou známou pod diagnostickým označením nealkoholové poškození jater tukem.

Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu zjistili, že osoby pijící denně sklenku vína (nikoli však více) byly o polovinu méně ohroženy vznikem nealkoholového jaterního poškození tukem ve srovnání s osobami, které nepily žádný alkohol.

Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu zjistili, že osoby pijící denně sklenku vína (nikoli však více) byly o polovinu méně ohroženy vznikem nealkoholového jaterního poškození tukem ve srovnání s osobami, které nepily žádný alkohol.

Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu zjistili, že osoby pijící denně sklenku vína (nikoli však více) byly o polovinu méně ohroženy vznikem nealkoholového jaterního poškození tukem ve srovnání s osobami, které nepily žádný alkohol. Ale tento fenomén platí pouze u vína. Pijáci piva či tvrdého alkoholu, přestože denně vypili doporučené množství, tedy půl litru piva či jednoho panáka tvrdého alkoholu, měli vyhlídky na vznik zmíněné choroby naopak až čtyřikrát vyšší.

Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu zjistili, že osoby pijící denně sklenku vína (nikoli však více) byly o polovinu méně ohroženy vznikem nealkoholového jaterního poškození tukem ve srovnání s osobami, které nepily žádný alkohol. Ale tento fenomén platí pouze u vína. Pijáci piva či tvrdého alkoholu, přestože denně vypili doporučené množství, tedy půl litru piva či jednoho panáka tvrdého alkoholu, měli vyhlídky na vznik zmíněné choroby naopak až čtyřikrát vyšší.

Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu zjistili, že osoby pijící denně sklenku vína (nikoli však více) byly o polovinu méně ohroženy vznikem nealkoholového jaterního poškození tukem ve srovnání s osobami, které nepily žádný alkohol. Ale tento fenomén platí pouze u vína. Pijáci piva či tvrdého alkoholu, přestože denně vypili doporučené množství, tedy půl litru piva či jednoho panáka tvrdého alkoholu, měli vyhlídky na vznik zmíněné choroby naopak až čtyřikrát vyšší. Pět procent případů NAFLD se podle lékařů u dospělých rozvine v cirhózu jater.

Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu zjistili, že osoby pijící denně sklenku vína (nikoli však více) byly o polovinu méně ohroženy vznikem nealkoholového jaterního poškození tukem ve srovnání s osobami, které nepily žádný alkohol. Ale tento fenomén platí pouze u vína. Pijáci piva či tvrdého alkoholu, přestože denně vypili doporučené množství, tedy půl litru piva či jednoho panáka tvrdého alkoholu, měli vyhlídky na vznik zmíněné choroby naopak až čtyřikrát vyšší. Pět procent případů NAFLD se podle lékařů u dospělých rozvine v cirhózu jater.

Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu zjistili, že osoby pijící denně sklenku vína (nikoli však více) byly o polovinu méně ohroženy vznikem nealkoholového jaterního poškození tukem ve srovnání s osobami, které nepily žádný alkohol. Ale tento fenomén platí pouze u vína. Pijáci piva či tvrdého alkoholu, přestože denně vypili doporučené množství, tedy půl litru piva či jednoho panáka tvrdého alkoholu, měli vyhlídky na vznik zmíněné choroby naopak až čtyřikrát vyšší. Pět procent případů NAFLD se podle lékařů u dospělých rozvine v cirhózu jater. „Výsledky této studie přinesly změnu v paradigmatu problém tím, že tvrdí, že mírná konzumace vína může být nejen bezpečná pro játra, ale že jim může ve skutečnosti prospět při prevenci NAFLD,“ uvedl docent Jeffrey Schwimmer ze San Diega.

Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu zjistili, že osoby pijící denně sklenku vína (nikoli však více) byly o polovinu méně ohroženy vznikem nealkoholového jaterního poškození tukem ve srovnání s osobami, které nepily žádný alkohol. Ale tento fenomén platí pouze u vína. Pijáci piva či tvrdého alkoholu, přestože denně vypili doporučené množství, tedy půl litru piva či jednoho panáka tvrdého alkoholu, měli vyhlídky na vznik zmíněné choroby naopak až čtyřikrát vyšší. Pět procent případů NAFLD se podle lékařů u dospělých rozvine v cirhózu jater. „Výsledky této studie přinesly změnu v paradigmatu problém tím, že tvrdí, že mírná konzumace vína může být nejen bezpečná pro játra, ale že jim může ve skutečnosti prospět při prevenci NAFLD,“ uvedl docent Jeffrey Schwimmer ze San Diega.

Studie byla publikována v odborném časopise Hepatology.

Reklama

Související články

V Česku letos rekordně přibylo případů HIV

České statistiky HIV pozitivních a nemocných AIDS opět lámou rekordy. Jen za první čtyři měsíce tohoto roku přibylo 59 nových případů nákazy virem HIV. Loni...

Divoká zelenina je zdravější než kupovaná

Pod pojmem divoká zelenina rozumíme byliny (a všechny jejich části), které si natrháme v nešlechtěné podobě v přírodě a sníme je či přidáme do pokrmů čerstvé....

Výběr článků

Načítám