Hlavní obsah

V Česku letos rekordně přibylo případů HIV

PRAHA

České statistiky HIV pozitivních a nemocných AIDS opět lámou rekordy. Jen za první čtyři měsíce tohoto roku přibylo 59 nových případů nákazy virem HIV. Loni to za stejnou dobu bylo o 11 méně. V loňském roce bylo zjištěno celkem 122 nových případů HIV pozitivních v ČR, což bylo zatím nejvíc v historii testování v ČR.

Článek

Počet lidí, kteří se od poloviny 80. let nakazili HIV, se blíží ke 1100. Přes polovinu z nich žilo nebo stále žije v Praze. Nemoci AIDS zatím v ČR podlehlo 137 lidí.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) a ministryně pro menšiny Džamila Stehlíková (SZ) proto ve čtvrtek zahájili kampaň prevence proti HIV/AIDS.

"Alarmující je přetrvávající trend omládnutí skupiny HIV pozitivních osob, tímto nebezpečným virem se u nás nejčastěji nakazí dívky ve věku od 20 do 24 let a muži ve věku od 25 do 29 let," řekla Stehlíková.

Počet HIV pozitivních a nemocných AIDS stoupá od roku 1989. Přesto se dařilo v 90. letech státu díky štědré podpoře preventivní programů držet počet infikovaných na nejnižší úrovni v Evropě. Po omezení dotací nastal podle některých odborníků nežádoucí nárůst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám