Hlavní obsah

Děti čeká očkování proti černému kašli

Právo, Václav Pergl

Kvůli vyššímu výskytu černého kašle bude stát zřejmě od příštího roku očkovat děti ve věku jedenácti let proti tomuto onemocnění. Jedná se zhruba každý rok o devadesát tisíc dětí. Stát na to vynaloží 30 až 40 miliónů korun. Podobně zřejmě podle Michaela Víta, hlavního hygienika ČR budou přeočkovávat i některé další státy Evropy.

Foto: ČTK

Proti černému kašli budou přeočkovány děti ve věku 11 let.

Článek

„Trvale máme ročně 100 až 200 případů, před dvěma roky to však bylo 460, loni 180 a od začátku roku jde o desítky nemocných,“ řekl Právu hlavní hygienik České republiky doktor Michael Vít.

V poslední době se větší výskyt černého kašle objevil v Ústí nad Labem, ale žádná epidemie nehrozí. „Přeočkovány budou děti ve věku 11 let, do té doby mají dostatek ochranných látek z povinného očkování v prvních letech života,“ vysvětlil Vít.

Dodal, že hygienici sledují obranné látky dětí proti tomuto onemocnění, a protože se ukazuje, že právě ve věku kolem 11 let mají již méně obranných látek a klesá kolektivní imunita, budou v tomto věku přeočkovány.

V Rakousku vypukla epidemie spalniček

Černý kašel je kapénková nákaza. Proti němu se v ČR pravidelně očkuje od roku 1958. A i když to dříve bylo smrtelné onemocnění, za posledních padesát let nikdo na ně v České republice nezemřel. Nemoc se léčí dlouhodobě až několik týdnů antibiotiky. Hlavní hygienik ČR uvedl, že v Salcburku v sousedním Rakousku vypukla epidemie spalniček. Čeští hygienici proto bedlivě sledují situaci, ale zatím nedělají žádná opatření.

„Díky pravidelnému očkování, které začalo před 40 lety, nemáme v posledních pěti letech ani jeden případ. Česká populace je vůči tomuto onemocnění dobře chráněna, a to na celý život,“ řekl Vít. „Přesto nic nepodceňujeme, jsme v kontaktu s rakouskými kolegy i s EU, a už povinně očkujeme i děti v cizineckých táborech.“

Spalničky jsou horečnaté onemocnění s pupínky, dítě je schvácené a často jsou komplikace v podobě velmi těžkých zánětů středního ucha a postižení nervového systému.

Evropa chtěla onemocnění vymýtit do roku 2010, ale to se nepodaří, naopak ve 31 zemích bylo loni evidováno 4000 případů, letos už 1300.

Stát možná zruší povinné přeočkování proti tuberkulóze

Stát uvažuje, že od příštího roku zřejmě zruší povinné přeočkování dětí proti tuberkulóze, které podle odborníků není nutné. Vakcínu by dostávaly pouze rizikové skupiny.

Odborníci na plicní nemoci se zrušením přeočkování proti tuberkulóze ale nesouhlasí, protože se domnívají, že přílivem cizinců by se snížila kolektivní imunita. Odborná diskuse ještě neskončila. Stejně tak neskončila kolem plošného očkování proti pneumokokům. A to i přesto, že už ho zavedlo 17 států Evropské unie.

Reklama

Související články

Nakažená klíšťata loni zabila čtyři lidi

Jsou už všude, na horách i v městských parcích. Nejlepší ochranou je očkování. Loni onemocnělo klíšťovou encefalitidou (zánět mozku), kterou přenášejí...

Výběr článků

Načítám