Hlavní obsah

Až 80 procent žen trpí občasnými zažívacími problémy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nejnovějších statistických údajů agentury TNS AISA trpí občasnými zažívacími problémy až 80% žen. Za vše může především současný životní styl - špatné stravovací návyky, nedostatek pohybu či nadmíra stresu. Tyto problémy se projevují nafouklým břichem, pocity těžkosti, překyselením, plynatostí a křečemi.

Článek

Ve střevě žije velké množství střevních bakterií, které ke svému životu nepotřebují vzduch. Vytvářejí tzv. střevní mikroflóru, která má největší podíl na činnostech podporující zdraví.

Pokud dojde v tlustém střevě k narušení rovnováhy mezi jednotlivými populacemi bakterií, změní se střevní prostředí a může naopak začít škodit. Dostavují se různé zažívací obtíže (např. nadýmání, pocit těžkosti od žaludku, zácpa nebo průjem, poruchy střevní pasáže, atd.), může nastat pocit ztráty energie nebo celková únava.

Naopak když jsou střevní bakterie ve správné rovnováze příznivě ovlivňují pH ve střevě, dokáží brzdit růst škodlivých bakterií, produkují vitamíny B a K, zvyšují prokrvení střevní sliznice, pomáhají rozkládat nevstřebané zbytky potravy či snižují možnost vzniku rakovinového bujení.

Probiotika pomáhají v rovnováze střevního prostředí

Narušení rovnováhy střevního prostředí lze upravit pomocí probiotik. Některé účinky probiotik se mohou uplatnit již při krátkodobějším podávání. Lidské tělo může díky nim lépe využít vitamíny, vápník nebo laktózu, které přijímá v mléce.

„Střevní mikroflóra v lidském těle je mnohem důležitější, než se lidé i lékaři domnívají. V budoucnu je pravděpodobné, že se podaří ovlivněním střevní mikroflóry probiotiky nahradit v mnohých případech léčbu chemickými látkami, “ vysvětluje doktor Pavel Kohout z 2. interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Probiotika příznivě působí na složení střevní mikroflóry, navracejí tak rovnováhu střevnímu prostředí, zlepšují prokrvení a hybnost střeva, pozitivně ovlivňují naší imunitu a produkci vitaminu K a B12. Probiotika také pomáhají snížit riziko infekce trávicího traktu. Účinně přispívají k procesu trávení tím, že činí některé složky potravy snáze stravitelnými.

Účinným pomocníkem u lidí s problémy s trávením je pravidelná konzumace jogurtové kultury, jenž obsahuje zmíněná probiotika. Např. Unikátní kultura Bifidus ActiRegularis® obsažená v Activii neosídluje střevní systém, a je tudíž pravidelně vylučována z těla. Napomáhá tak správnému trávení.

Reklama

Související články

Probiotika na střevní potíže i alergie

Probiotika se stávají stále větším hitem. Dokáží příznivě působit na střevní mikroflóru. Jejím prostřednictvím ovlivňují náš zdravotní stav včetně imunity....

Při nadýmání se musí upravit jídelníček

Meteorismus neboli nadýmání či plynatost je fyziologicky naprosto přirozenou záležitostí. Tak situaci vidí lékaři, ale ulevit si ve společnosti je naprosto...

Jak můžeme předejít špatnému zažívání

Lidé se dnes nemusí vyrovnávat jen s důsledky vědecko-technické revoluce, ale i s totální revolucí, pokud jde o způsob jejich života. Nikdy v historii lidstva...

Výběr článků

Načítám