Hlavní obsah

Při nadýmání se musí upravit jídelníček

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorismus neboli nadýmání či plynatost je fyziologicky naprosto přirozenou záležitostí. Tak situaci vidí lékaři, ale ulevit si ve společnosti je naprosto nepřijatelné. Mezi slušnými lidmi se také o těchto problémech nehovoří a ti, kteří dají na veřejnosti odchodu plynů zelenou, jsou považováni přinejmenším za velmi neslušné.

Článek

I když meteorismus nemá na první pohled s meteorologií nic společného, není tomu tak. Řecké slovo meteoros znamená povětrný a lékaři tak označují naprosto obyčejnou a nepříjemnou záležitost. Jde o nadýmání a z něj plynoucí obtíže. Není tedy divu, že z těchto důvodů přichází k lékaři hodně lidí. Ten se pokouší najít příčinu potíží a omezit ji úpravou jídelníčku. Je třeba vynechat tzv. flatugenní potraviny, které obsahují zkvasitelné sacharidy, a užívat nějaký léčebný přípravek.

"Meteorismus sice zkoumá řada odborníků, ale o tomto problému se stále moc nemluví. Je to totiž skoro tabu. A to i přesto, že se týká téměř každého člověka. Neexistují žádné velké statistiky, které by dokládaly jeho výskyt v populaci, a možnost, že by se nějaký průzkum prováděl, je zcela nereálná. A tak se musíme spokojit s tím, že nadýmáním trpí ve větším či menším měřítku mnoho lidí na světě a že více trápí ženy než muže," říká gastroenterolog doc. MUDr. Václav Jirásek, CSc., 1. LF VFN UK v Praze.

Někdy stačí změna

Lékař navrhne v prvé řadě režimová opatření, je třeba vyloučit potraviny a nápoje, které obtíže způsobí. Důležité je udělat si také dostatek času na jídlo, abychom ve spěchu spolu s ním nepolykali i vzduch, zapomenout je třeba na žvýkačky a na cigarety.

"Mezi první opatření zpravidla patří vynechat pokrmy, které obsahují zkvasitelné sacharidy. Např. jablka, kapustu, fazole, banány, ořechy, hrozinky, grepovou šťávu. Cukry, které tyto potraviny obsahují, jsou totiž pro některé lidi nestravitelné a dostávají se v nezměněné podobě až do tlustého střeva. Zde je fermentují kvasné a hnilobné mikroorganismy, to vede k uvolnění velkého množství plynů, a tedy i k nadýmání a bolestem břicha.

Příčinou potíží může být také mléko a mléčné výrobky. Nedostatek enzymu trávícího mléčný cukr - laktázy - je totiž v populaci dost častý. Je třeba také vědět, že mléčný cukr bývá součástí i některých lékových forem. Slouží totiž k doplnění objemu kapslí nebo tablet," vysvětluje doc. Jirásek.

Důležitá jsou probiotika

Kromě úpravy stravování je třeba ovlivnit i střevní floru. Stačí pravidelně konzumovat živé jogurty nebo přípravky, které obsahují laktobacily nebo tzv. probiotika. Dále je možné podávat látky snižující povrchové napětí plynů (deflatulencia), látky zvyšující pohyb trávicího traktu správným směrem (prokinetika), preparáty pomáhající trávit (enzymatické přípravky).

Co se doporučuje a čemu se vyhnout:

Může se konzumovat

  • Maso, drůbež, ryby, některá zelenina (hlávkový salát, okurka, brokolice, papriky, avokádo, rajčata, chřest, cukety, olivy), potraviny s obsahem uhlovodanů (rýže, bramborové a kukuřičné chipsy, popcorn, celozrnné sušenky), vejce, želatina s ovocnou příchutí, nemléčná čokoláda, ovocná zmrzlina, voda.

Někdy dělá problémy

  • Pečivo, brambory, lilek, citrusové plody, jablka, chléb.

Raději se vyhnout

  • Mléku a mléčným produktům, cibuli, fazolím, celeru, mrkvi, banánům, meruňkám, švestkovému džusu, preclíkům, pšeničným klíčkům, růžičkové kapustě.

Léky, které odstraňují bolestivé stahy (spasmolytika), někdy stav zhorší, protože přechodně zastaví střevní pohyby, a nedochází proto ani k odchodu plynů. Je výhodné užívat přírodní adsorbující látky -např. Smectu či Carbofit. Působí lokálně a nemají žádné závažné nežádoucí účinky. Snižují bolesti břicha spojené s nadýmáním a částečně na sebe vážou plyny v trávicím traktu. S lékařem se ale musíme okamžitě poradit, pokud bolesti břicha vzniknou náhle a jsou prudké.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám