Hlavní obsah

Čerstvé jogurty na lepší zažívání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Každodenní dávka čerstvého jogurtu dokáže napravit to, co v lidském těle zničila antibiotika, či zlepšit lidské zažívání. Čerstvý jogurt totiž obsahuje probiotickou kulturu, která zlepšuje zažívání. Probiotika pomáhají lepšímu vstřebávání živin a vitaminů. Průměrný Čech sní ročně sedmnáct kilogramů jogurtu. Je to sice velké množství, ale máme co dohánět, Francouzi této potraviny ročně sní čtyřicet kilogramů na hlavu.

Článek

"Je vhodné zařadit do jídelníčku alespoň jeden, lépe však dva mléčné výrobky s obsahem probiotik. Jsou důležitá pro správnou funkci střev, tedy i vyprazdňování," řekl dnes novinářům Martin Forejt z Ústavu preventivního lékařství Masarykovy univerzity v Brně. 

K poklesu zdravých bakterií ve střevu přispívá hektický životní styl, nedostatek pohybu a nevhodná strava. Zdravé střevo je přitom důležité pro tvorbu vitaminů, například B 12 a K. Kojené děti mají střevní mikroflóru v pořádku díky mateřskému mléku, ostatní by měli dbát na to, aby v potravě tyto bakterie přijímali. 

Podle Forejta by lidé měli jíst tyto potraviny preventivně, neměli by je ale považovat za lék. "Není to léčba, určitě ne, stravou se dá pomoci v začátcích, pokud začne nemoc, je to jen podpora léčby," řekl. Při léčbě antibiotiky by člověk neměl jogurty z jídelníčku vyřazovat. Výjimkou je situace, kdy mu lékař kyselé mléčné výrobky zakáže, protože by účinek léků narušily. Probiotické kultury může při užívání antibiotik získat z potravinových doplňků. 

Předávkování probiotiky nehrozí

Podle vedoucího centra výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice Pavla Kohouta mohou mít lidé problém s výběrem vhodných mléčných výrobků. Řada výrobců neuvádí na obalu množství živých kultur v potravině. Pokud jich obsahují zanedbatelné množství, nemají žádný účinek. Naopak předávkovat se těmito bakteriemi nedá. Platí: čím více tím lépe, řekl Kohout. 

"Není to superlék, který vše řeší, ale když má člověk normální hodnoty mikroflóry, dokáže lépe zvládat infekce," vysvětlil lékař. Probiotika radí jako prostředek proti střevním potížím a infekcím, na lepší trávení, proti nadýmání a zácpě. Probiotika jsou účinná i v prevenci rakoviny tlustého střeva. U dětí snižují riziko alergií.

Reklama

Související témata:

Související články

Zakysaným mlékem proti jarní únavě

Při jarních pocitech únavy a oslabení organismu efektivně působí aktivní pohyb a promyšlený příjem látek. Podle vědců zakysané mléčné výrobky jsou cenným...

Kvalita stravy ovlivňuje obranyschopnost dítěte

Zdraví dítěte je určováno vrozenou dispozicí, úrovní a dostupností zdravotní péče, kvalitou životního prostředí a výživou. Je zřejmé, že můžeme v plném rozsahu...

Mléka není nikdy dost

Vypadá to zdánlivě jednoduše - stačí tři sklenice mléka denně a vaše dítě nebo vnouče má jistotu dostatečné denní dávky vápníku. Ta se odvíjí podle věku...

Výběr článků

Načítám