Arašídy obsahují foláty (zvláště kyselinu listovou) a bílkoviny, které děti před alergií chrání. "Je docela nápadné, že nárůst alergie na arašídy jde poněkud ve stopách zvýšeného doporučování vládou nevystavovat děti těmto plodům. V Izraeli, kde jsou arašídy docela běžnou součástí dětské stravy, počet alergií na ně nevzrůstá," prohlásil Peer Lord May z Oxfordu.

V Číně, kde jsou arašídy součástí každodenního jídelníčku, alergie na arašídy téměř neexistuje. Také v dalších asijských zemích, kde se konzumují od ranného dětství hojně, jsou reakce na ně velmi vzácné.

Zdravotníci by měli konzumaci arašídů doporučit

"V méně civilizovaných částech země, jako v západní Africe, mohou děti jíst arašídy ve věku šesti až osmi měsíců bez toho, aby se u nich vyvinula alergie na arašídy," potvrdil profesor Jonathan Hourihane z Cork University.

Podle předních britských alergologů by měli zdravotníci přestat se zastrašováním a konzumaci arašídů naopak matkám doporučit v těhotenství a během kojení.