Med jako včelí produkt lidé používali nejen jako přírodní sladidlo již od starověku, ale také v kosmetice a jako léčebný prostředek. Jeho antiseptické vlastnosti se využívaly při léčení spálenin a různých ran. Odborníci zjistili, že je vhodný k prevenci rakoviny a senné rýmy.

Nyní vědci z univerzity ve Waikatao na Novém Zélandu provedli sérii testů na krysách, kdy různým skupinám podávali po dobu jednoho roku dietu s rozdílným obsahem medu. Všechny krysy byly stejně staré, dvouměsíční. Vždy po třech měsících je vědci podrobili testům zaměřeným na paměť, včetně hledání cesty z bludiště.

Krysy, které měly potravu slazenou medem, byly klidnější, rozvážnější a měly lepší prostorovou paměť. Nicola Starkeyová, která studii vedla, je přesvědčená, že studií je dostatečně potvrzená důležitost medu jako významné části jídelníčku: "Zvlášť starší lidé by si tuto lahůdku a lék zároveň, který je běžně k mání, měli dopřávat pravidelně," tvrdí Starkeyová.