Nestřídmé požívání alkoholu zvyšuje riziko onemocnění některými typy rakoviny. Tohle odborníci dobře vědí již delší dobu. Ale že může škodit již malé množství, navíc doporučované jako prevence srdečních a cévních chorob, se nevědělo. Jedno pivo či dvě deci vína denně by tedy podle lékařů měly lidskému zdraví prospívat. Srdci, cévám a patrně mozku ano. Střeva však za pravidelný přísun lihu svému majiteli nepoděkují.

Výzkum účinků alkoholu na zdraví 480 tisíc lidí přinesl nové zajímavé závěry. Osoby, které konzumovaly 15 gramů alkoholu denně, tedy zhruba půllitr dvanáctistupňového piva, až o 10 procent častěji onemocněly rakovinou tlustého střeva. Ti, kteří vypili více než 30 gramů alkoholu (litr dvanáctistupňového piva) denně u sebe riziko zhoubného nádoru střev zvýšili až o 25 procent.