Hlavní obsah

Nová prsa vyrostou z vlastního tuku pacientky

– LONDÝN
Novinky, Famous

Podle amerických vědců jsou silikonové výplně ňader přežitkem. Krásná pevná prsa prý dokáží ženám vypěstovat z jejich vlastního břišního tuku. Zákrok trvá hodinu a spojuje v sobě liposukci s augmentací poprsí. Směs tuku a kmenových buněk se vstříkne klientkám do ňader, kde se začne tkáň pomnožovat a do šesti měsíců vytvoří nová prsa.

Článek

Zákrok by mohl pomoci především pacientkám po mastektomii (chirurgickém odstranění prsu).  Ženy s rakovinou prsu jsou často vystaveny velkému psychickému traumatu, když jim v rámci léčby lékaři odejmou celou prsní tkáň. Některé pacientky si po zotavení z léčby zhoubného nádoru nechají vložit do těla silikonové implantáty. Američtí experti však tvrdí, že směs tuku a kmenových buněk může pomoci vypěstovat nové prso z tkáně vlastní tělu pacientky.

Použití tuku jako výplně v plastické chirurgii je známo již řadu desetiletí. Většinou je ale tento tuk absorbován do těla a rozložen. Pokud se však použijí kmenové buňky z tukových polštářů těla, problém se vstřebáváním do těla přestane. Tvrdí to alespoň společnost Cytori Therapeutics, která metodu léčby vyvinula.

Vědci přesně nevědí, jak celý princip funguje. Kmenové buňky s největší pravděpodobností produkují látky - tzv. signály - které nutí krevní cévy, aby se kolem nich rozrůstaly a začaly je vyživovat. Tím vzniká nová funkční tkáň.

Vědci potřebují zjistit přesný mechanismus

"Potřebujeme zjistit, jak tyto buňky pracují, když jsou vstříknuty do prsu, potom můžeme dělat velká prohlášení," uvedl pro BBC Rajiv Grover z Britské asociace estetické plastické chirurgie. Podle něj zatím ženy musejí na využití metody ke kosmetickým účelům čekat.

Tuk může být odebrán liposukcí z břicha, zadku či stehen. Pak jsou z něj v laboratoři vyextrahovány kmenové buňky. Tyto jsou dále umístěny do zásobníku, z něhož jsou po hodině vstříknuty do těla. Podle Cytori Therapeutics se prso vytvoří do šesti měsíců. Testy již byly provedeny také na prvních lidských dobrovolnicích. Zúčastnilo se jich devatenáct Japonek s částečnou či úplnou mastektomií. Všechny na léčbu reagovaly velmi dobře bez vážných vedlejších účinků. Klinické testy budou nadále pokračovat a do Evropy by se mohla metoda dostat v roce 2008. Je však nutné počítat s tím, že zákrok, ačkoli je přirozenější než silikonové náhrady, bude také mnohem nákladnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Silikonová prsa již nejsou "in"

Vnadným kráskám, jejichž objem hrudníku je větší než IQ, prý definitivně odzvání. Zatímco v 90. letech minulého století byly v kurzu prsaté zázraky typu Anny...

V Beverly Hills je v módě vaginoplastika

Ženy z celého světa se hrnou do Beverly Hills, aby si nechaly na tamějších plastických chirurgiích upravit své intimní části těla. Skutečným hitem se ve světě...

Výběr článků

Načítám