Hlavní obsah

Nevyrovnaní lidé mají stydlivé děti

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Příliš stresovaní a nevyrovnaní lidé mají stydlivé a zamlklé děti, tvrdí američtí psychologové. Rodiče stydlivých dětí by se měli zamyslet nad tím, co udělají sami se sebou, aby pomohli svým dětem zbavit se úzkosti a stydlivosti.

Článek

Nová studie z University of Maryland demonstruje, že dětský stud může být úzce spjat s chováním stresovaných rodičů a genetickým pozadím. Profesor Nathan Fox se svým týmem prokázal, že stále ostýchavé děti jsou často vychovávány rodiči, kteří jsou příliš vystresovaní. Přitom tyto děti mají geny, které jsou velmi citlivé na stresové prostředí.

Ostych je podle amerických psychologů výslednicí účinků prostředí na určité typy genů.

"Matky, které uvádějí, že jsou stále stresované, se chovají odlišně ke svým dětem než ty, které pociťují klid a pohodu. Stresovaná matka přenáší tlak na dítě. Každé pak na tento stres reaguje odlišně. Naše studie zjistila, že geny hrají klíčovou roli v této variabilitě. Ty děti, které mají geny citlivé vůči stresu, tedy geny spjaté s vylučováním serotoninu, se většinou chovají stydlivě, pokud jsou vychovávány stresovanými matkami," tvrdí profesor Nathan.

Gen příslušející hormonu serotoninu má dvě formy, tzv. alely. Dlouhou a krátkou. Pokud má dítě krátkou alelu, je vůči stresu velmi citlivé. V prostředí se stresovanou matkou se pak častěji projevuje jako ostýchavé a tiché, bývá úzkostné, bázlivé a depresivní.

Reklama

Související témata:

Související články

Nahota v rodině je zdravá

Pruderie v intimním bezpečí rodiny není na místě. Rodiče by se podle psychologů neměli před dětmi stydět za své nahé tělo. Je prokázáno, že z dětí...

Kojené děti jsou v dospělosti úspěšnější

Že je kojení nejlepší forma stravy pro děti, se ví už dlouho. Miminka získávají s řadou důležitých živin také lepší imunitní systém. Britští sociologové dnes...

Hry pomáhají dětem s pozorností a vůlí

Pokud se v dnešní době zeptáte dětí, jakou hru mají nejraději, s největší pravděpodobností na vás začnou chrlit jména nejrůznějších her počítačových. Člověče,...

Výběr článků

Načítám