Hlavní obsah

I mužům hrozí nádor konečníku způsobený papilomavirem

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

O papilomaviru a rakovině děložního čípku bylo již napsáno hodně. Ovšem málokoho napadne, že stejné onemocnění může napadnout i muže. Těm, kteří jsou bisexuálně či homosexuálně zaměřeni, hrozí po sexu s infikovaným mužem nebezpečí rakoviny konečníku.

Článek

Rakovinou análního otvoru trpí často muži, kteří do něj prožili pohlavní styk. Ale postihnout může rovněž ženy, jejichž partner se ukájí stykem do konečníku. Ženy se ovšem nechávají očkovat proti lidskému papilomaviru (HPV), aby se ochránily před rakovinou děložního čípku, tím se samozřejmě chrání i před rakovinou análního otvoru.

"Děložní čípek je biologicky podobný konečníku, takže věříme, že by to mohlo účinkovat i zde," míní profesor Joel Palefsky z University of California. Podle něj by muži měli na vakcínu pomyslet jako na prevenci vážné rakoviny, pokud jsou pasivními při análním styku s jiným mužem.

Lidský papilomavirus je nejčastěji přenášenou pohlavní chorobou v USA. Nakazí se jí každý rok 6,2 miliónů lidí. Počet gayů a bisexuálů s rakovinou análního otvoru se přitom rovná počtu žen s rakovinou děložního čípku.

Očkování se u žen však musí provést mezi 9. a 26. rokem života a ještě ke všemu před prvním pohlavním stykem. U chlapců pak mezi 9. a 15. rokem, což je dost problematické, v té době ještě nemohou tušit, zda budou holdovat sexu s muži, či nikoli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám