Hlavní obsah

Kapavka u mužů dvojnásobně zvyšuje riziko rakoviny

– NEW YORK
Novinky, Famous

Podle odborníků je tato pohlavně přenosná nemoc vážným nebezpečím pro mužský močový měchýř. Kromě toho, že způsobuje bolestivé močení a stálý výtok z močové trubice, oslabuje odolnost buněk, které jsou následně velmi náchylné k rakovinovému bujení.

Článek

Kapavkou jsou nakaženi nejčastěji mladíci ve věku mezi patnácti a pětadvaceti roky. Až třetina z nich nemá stejně jako polovina infikovaných žen žádné příznaky. Pokud se dostaví, pak se nejčastěji projevují jako bolest při močení a stálý výtok z penisu. Kapavka se přenáší nechráněným pohlavním stykem.

Podle Dominique Michaudové z Harvardovy univerzity jsou osoby nakažené kapavkou až dvakrát častěji postiženi rakovinou močového měchýře než jiní muži, kteří pohlavně nakažlivou chorobu neprodělali.

"Dvě předchozí studie poukázaly na vztah mezi kapavkou a rakovinou močového měchýře u mužů. Ale to byly pouze retrospektivní studie, kde se informace o historii kapavky získávaly až po diagnóze rakoviny. Takové studie občas podávají ne zcela přesné informace," upozornila Michaudová.

"Před námi však leží první prospektivní studie, která stejný vztah prokázala. A to už musíme brát vážně," dodala Michaudová. V posledně jmenovaném výzkumu sledovali odborníci osoby nakažené kapavkou a jejich léčbu před započetím studie a před diagnózou rakoviny močového měchýře.

Reklama

Související články

Nepodceňujte záněty močových cest

Velice běžné onemocnění postihující zejména ženy v reprodukčním věku (v tomto období se vyskytuje 20-50x častěji než u mužů). Nejčastěji bývá infekce...

Výběr článků

Načítám