Britští a američtí vědci to zjistili během desetiletého pozorování a testování více než osmnácti tisíc žen. Odhalili, že transmastné kyseliny ničí buňky, které pomáhají ženám otěhotnět.

"Není příliš těžké dostat do sebe za den čtyři gramy transmastných kyselin. Je to jen velmi malé množství tuku, které má ovšem velký dopad na plodnost ženy," uvedl autor studie, doktor Jorge Chavarro.

Transmastné kyseliny vznikají během přepalování oleje. Porce smaženého kuřete a hranolek může obsahovat až sedm gramů těchto tuků. "Naprosto nejhorší jsou v tomto případě hranolky, protože vsakují neuvěřitelné množství oleje. Lidé by si měli dát pozor také na tuky například v běžných sušenkách," uvedla dietetička, doktorka Catherine Collinsová z londýnské St. George's Hospital.

Transmastné kyseliny ovšem nestojí pouze za zvýšeným rizikem neplodnosti, ale mohou způsobit také vážné srdeční problémy.