Hlavní obsah

Ve Francii je obřízka na ústupu, ale nebezpečí hrozí stále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Ženská obřízka je ve Francii díky prevenci i represi na ústupu. Bohužel mladým Afričankám nebezpečí stále hrozí.Problémem jsou cesty do zemí jejich rodičů. Toto konstatování zaznělo na kolokviu, které bylo na toto téma uspořádáno v Paříži francouzským ministerstvem zdravotnictví. Ve Francii žije podle nyní zveřejněných odhadů asi 60 000 obřezaných žen a dívek. Některé dřívější odhady uváděly poloviční počet.

Článek

Účastníci kolokvia upozornili, že někteří rodiče vozí své dcery obřezat do zemí, odkud pocházejí. Dívky jsou zmrzačeny, násilím provdány a do Francie se vracejí před svým šestnáctým rokem, aby získaly francouzské občanství, řekla podle agentury AFP lékařka působící v departementu Seine-Saint-Denis, kde žije hodně afrických přistěhovalců.

List Le Figaro zase citoval ženu, kterou dali v jedenácti letech její rodiče obřezat ve své rodné Guineji, kam je odvezli, "aby ji ještě před smrtí viděla babička". Její otec jí prý po drastické operaci pohrozil, že pokud o tom bude mluvit, zabije ji.

Do roku 2010 by měla obřízka vymizet

Ministryně pro sociální soudržnost Catherine Vautrinová na kolokviu slíbila posílení prevence tak, aby ženská obřízka v zemi do roku 2010 zcela zmizela. Připomněla, že zákon proti domácímu násilí přijatý letos v dubnu umožňuje stíhat ženskou obřízku i v případech, že byla provedena mimo Francii, prodlužuje lhůtu pro její promlčení až na dvacet let a ruší povinnost zachovávat v těchto případech lékařské tajemství.

Ženská obřízka je podle tohoto zákona stíhána jako "násilí vedoucí k trvalému zmrzačení". Minimální trest pro podílníky na ní, tedy i pro rodiče, kteří ji objednali, je deset let vězení, pokud dívka zemře, je to až dvojnásobek.

Obřízka se provádí v řadě afrických států. Spočívá v odnětí nejcitlivějších částí genitálu, tedy klitorisu a malých stydkých pysků, v krajních případech i části velkých stydkých pysků. Primitivní provedení má často za následek infekce, někdy i smrt, a pozdější žena je zbavena možnosti plně prožívat svou sexualitu, což je ostatně smyslem operace, která je považována za prevenci nevěry a přípravu na manželství.

Reklama

Související články

Ženskou obřízku vytlačí v Africe zákony

Výzvou k širší podpoře Protokolu o ženských právech v Africe z roku 2003 skončila v keňské metropoli mezinárodní konference, jejímž hlavním tématem bylo...

Výběr článků

Načítám