Hlavní obsah

Zlodějem spermií je znečištěné prostředí

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loupežnické historky černé kroniky se těší neutuchajícímu zájmu čtenářů, i když jim často chybí happy end. Většinou se nikdo nedozví, co se stalo s bankovkami z vykradené pošty, nebo ve které zahraniční bance skončily peníze z vytunelovaného podniku. Někdy však nejde jen o finance. Řada čtenářů denního tisku si nedávno všimla provokativního titulku: Kam se poděly české spermie? Kdopak nám to krade zárodečné buňky? Cožpak neexistuje nějaké pojištění tohoto vzácného biologického materiálu?

Článek

Není to poplašná zpráva. Loupež století skutečně existuje. Je plíživá a nenápadná, ale o to víc zákeřná. Stačí, abychom se podívali do učebnice vydané roku 1940, a zjistíme, že průměrný muž měl v jednom mililitru ejakulátu 110 miliónů spermií. My jsme se na lékařské fakultě v šedesátých letech učili, že normální nález představuje 60 miliónů. Dnešní norma je změkčená na 40 miliónů. A někdy sexuologové říkají: zaplaťpánbůh za 20 miliónů na mililitr. Hlavně když jsou dobře pohyblivé. Bohužel i ta pohyblivost v poslední době povážlivě klesá.

K oplodnění vajíčka však stačí jedna jediná spermie. Příroda tu pracuje s obrovskou funkční rezervou. Přesto se mužské poruchy podílejí nejméně čtyřiceti procenty na příčinách neplodnosti, které postihují téměř každou pátou partnerskou dvojici.

Počet spermií snižuje znečištěné životní prostředí, ale také uspěchaný životní styl, stres a kouření, byť jenom pasivní.

Kde hledat viníka této spermiologické katastrofy? Málokoho asi překvapí, když trochu udeřím na zelenou strunu. Viníkem je znečisťování životního prostředí a škodliviny, které pak jíme, pijeme nebo dýcháme. Ve dne v noci na nás padají ze vzduchu. Ke snižování počtu spermií přispívá i uspěchaný životní styl a stresové situace. A taky to nešťastné kouření, třeba jenom pasivní.

Zárodečná tkáň lidských varlat představuje jemný a citlivý barometr. Jeho ručička už dávno neukazuje pěkné počasí. Od přelomu století míří od přeháněk k trvalému dešti. V posledních letech pak sejeme vítr nebezpečných chemikálií a sklízíme bouři mužské neplodnosti.

Budoucnost spermií možná bude v semenném bankovnictví

Jak z toho ven? Ještě štěstí, že máme k dispozici umělé oplodnění a metody asistované reprodukce. Těm totiž stačí ke vzniku nového života opravdu ta jediná spermie schopná oplození. Pokud pomineme nenávratné škody, které se někomu staly třeba ještě před narozením nebo v útlém věku, může si mladý a dosud zdravý jedinec nashromáždit dávky ejakulátu v semenné bance. Tam pak vydrží hluboce zmražené řadu let. Zůstávají schopné oplození, i když jejich původní dárce utrpí v průběhu života částečnou nebo třeba i úplnou ztrátu plodnosti.

Ne nadarmo začíná v některých zemích vzkvétat toto pojištění plodnosti spojené s průmyslem semenného bankovnictví. Navíc na takovou banku lupiči hned tak nezaútočí.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědecká studie o klientech prostitutek

Co je to za lidi, kteří dnes, v období nebezpečí HIV/AIDS, vyhledávají prostitutky? Smrtelný hazard zařazuje tyto muže do zvláštní kategorie obyvatelstva....

Výběr článků

Načítám