Hlavní obsah

Zdravé tuky snižují cholesterol

Novinky, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O pozoruhodných 19 procent snížili hladinu špatného cholesterolu tři špičkoví sportovci z České republiky za pouhé tři týdny. A sice poté, co si začali mazat na chleba kvalitní rostlinný tuk obohacený steroly.

Článek

Mistryně světa, pětibojařka Alexandra Kalinovská a vicemistr světa, pětibojař Libor Capalini, stejně jako bývalý mistr světa, diskař Imrich Bugár přiznávali, že je to překvapilo. Těch 19 procent byla průměrná hodnota. Jinak se snížení pohybovalo od 10 do třiatřiceti procent.

Více než 30 klinických studií ukázalo, že doporučená denní dávka, tedy 20 gramů tohoto tuku, což jsou asi dva namazané krajíce chleba, sníží špatný LDL cholesterol za tři týdny v průměru o 10 %.

I to je pro spoustu lidí zajímavé číslo. Až 70 procent české populace má totiž zvýšenou hladinu cholesterolu: v průměru na 5,5 milimolu na litr, místo doporučovaných 5 mmol/l. Zvýšený cholesterol je jednou z hlavních příčin kornatění cév a následných infarktů nebo mrtvic. Srdeční choroby mají na svědomí víc než polovinu všech úmrtí u nás.

Přemet ve výživě?

Nejezte tolik tuků, zabíjíte se! Odborníci na výživu nám to tvrdili ještě před několika lety. Teď doporučují: Jezte zdravé tuky. Někomu mu to může připadat jako pořádný přemet v názorech na zdravou stravu. Ale je to jinak. Tak jako se lidé naučili rozeznávat cholesterol na dobrý a špatný, učí se teď rozlišovat dobré a špatné tuky.

Zdraví prospěšné jsou tuky s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin (dále jen NMK) zejména více nenasycených omega-3 a omega-6 těchto kyselin. Hodně jich je například v kvalitních rostlinných tucích a olejích, zejména v panenských, tedy za studena lisovaných olivových olejích. Ale také v mase určitých ryb (např. makrela, sleď, tuňák, losos nebo pstruh). A v plodech spousty ořechů, podobně jako v avokádu, v sójových bobech, případně v některých semínkách (lněná semínka).

Živočišné tuky s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin náš organismus sice také potřebuje k dobrému fungování, ale pouze v omezené míře. Měly by tvořit třetinu tuků, které sníme. Vyšší spotřeba představuje riziko pro náš cévní systém i pro naše zdraví. Dvě třetiny tuků by měly tvořit ty, ve kterých dominují NMK.

Pozor při smažení

Za velmi rizikové pro náš cévní systém označují odborníci transmastné kyseliny. Kdysi jich bylo relativně hodně v margarínech a průmyslově ztužených tucích. Dnes se výrobci snaží jejich množství co nejvíce snížit. Opravdu kvalitní rostlinné tuky zpracované moderními technologiemi je neobsahují téměř vůbec (mají jich méně než 1 %).

Jinak je můžeme najít v některých druzích dortů, koláčů, trvanlivého pečiva nebo křupavých bramborových lupínků. Výrobci by měli jejich obsah uvádět na obale. Vznikají také při smažení a dalších tepelných úpravách, při kterých použijeme rostlinný tuk s NMK nevhodným způsobem. Proto je při nich potřeba používat rostlinných tuků pro tento účel speciálně určených.

Problematické však nemusí být jen některé rostlinné tuky, ale i buřty nebo špekáčky. Vedle masa obsahují totiž hodně sóji. Ta snižuje jejich cenu, ale obsahuje NMK, které se při opékání mění na zdraví škodlivé trans-mastné kyseliny. Proto bychom se měli vyhýbat opékání levných výrobků se značným obsahem sóji na ohni.

Rozluštěná záhada

Bylo to zvláštní. I když Eskymáci jedli značné množství živočišných tuků, jen vzácně umírali na srdeční choroby. Vědcům se tu záhadu podařilo rozluštit. Většina tohoto tuku pocházela z ryb a mořských živočichů. Je v nich hodně nenasycených mastných kyselin omega 3, které jsou prospěšné pro náš cévní systém a mají na náš organismus další pozitivní efekty.

Nejdůležitější skupinou zdravých tuků jsou nenasycené mastné kyseliny. Třeba kvůli tomu, že snižují hladinu cholesterolu v krvi. V tucích se rozpouštějí důležité vitamíny A, D a K, navíc jsou hlavním zdrojem vitamínu E. Ten je důležitý v boji s nebezpečnými volnými radikály, tedy i s rizikovým kornatěním cév a jeho následky: s infarkty a mrtvicemi. NMK zároveň zvyšují pružnost cév, zlepšují proudění v nejjemnějších cévách a snižují pravděpodobnost krevních sraženin, které jsou hlavní příčinou infarktů nebo mrtvic.

Snižují také hladiny triglycidů. Ty bývají jedním ze signálů srdečné cévních potíží. Zajímavou snahou vylepšit působení NMK v rostlinných tucích je jejich obohacení o rostlinné steroly. Brání vstřebávání cholesterolu z potravy. Pokud se nevstřebá, vyloučí ho organismus z těla ven. Jeho hladina v krvi se pak výrazně snižuje. Tyto tuky mohou pomoci i spoustě pacientů, kteří musí brát na vysoký cholesterol léky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám